Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zvrat v prípade vraždy v Moste pri Bratislave: Obžalovaný pôjde zrejme proti zabijakom!

Obžalovaný Nikola Pajdič Zobraziť galériu (4)
Obžalovaný Nikola Pajdič (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Mafiánska poprava z roku 2004 v Moste pri Bratislave, pri ktorej zomrela žena a vtedy len desaťročný chlapec, stále nie je rozlúsknutá. Prípad sa na súdoch ťahá už dlho, no vyzerá to na možný zdarný zvrat a následný koniec. Do prípadu dvojnásobnej vraždy totiž zrejme vnesie nové svetlo Nikola Pajdič, ktorý je jeden zo štvorice obžalovaných. Pravdepodobne chce vypovedať proti ostatným obžalovaným. Na včerajšom pojednávaní Okresného súdu Bratislava 1 sa však k slovu nedostal.

Nikolovi Pajdičovi hrozí doživotie. Zrejme si to zrátal a došiel k záveru, že bude jednoduchšie sa priznať alebo povedať na „komplicov“ všetko čo sa bude dať. Teraz vystupuje v prípade ako chránený svedok o čom svedčí aj kukla, ktorú mal na včerajšom pojednávaní. Bol pripravený predniesť svoju novú výpoveď. Tá by podľa všetkého pekne zamiešala karty. K slovu sa však nedostal. Jeho obhajca sa nedostavil: „Požadujem uplatniť právo vzdať sa obhajcu v celom rozsahu vo veci, a tak by som vypovedal,“ uviedol včera pred senátom súdu Pajdič. Súd najprv váhal, no potom dospel k záveru, že ak je vo výkone trestu (čo Pajdič je) podľa zákona nie je možné vzdať sa obhajoby.

Obžalovaný Branislav Adamčo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto. Ján Zemiar )

Včerajší závažný problém, prečo sa Pajdič k slovu nedostal, bol však ten, že náhradný obhajca bol určený pre všetkých obžalovaných. Ten na súde síce prítomný bol, no voči nemu namietal ako prvý Branislav Adamčo. K nemu sa pridali ostatní obhajcovia a nakoniec aj prokurátor. Išlo o to, že náhradný obhajca má obhajovať všetkých obžalovaných, teda okrem Nikolu Pajdiča aj Branislava Adamča a Jozefa Balogha. Podľa Adamča by nebolo správne, aby náhradný obhajca obhajoval jeho a zároveň aj Pajdiča, ktorý sa chystá vypovedať proti nemu."Nikto nepredpokladal, že nastane takáto situácia. Vieme akým spôsobom rozpráva, usvedčujúcim, usvedčuje ma," uviedol Adamčo. Podľa jeho názoru by sa náhradný obhajca nemohol k dvom protichodným stranám správať rovnako objektívne. S náhradným obhajcom sa stretol  a radil sa s ním o obhajobe, preto by podľa neho nebolo správne, aby obhajoval aj Pajdiča. K tomuto názoru sa pridali aj prítomní advokáti, súhlasil aj náhradný obhajca a rovnaký názor mal aj prokurátor: „Námietky majú svoje opodstatnenie. Predpokladám, že Pajdič chce zmeniť svoju výpoveď. Keďže kolízia je zrejmá, navrhujem, aby bol Pajdičovi ustanovený jeden náhradný obhajca a ostatným iný. Ak sa dá, nech sú to noví obhajcovia, takí, ktorí ešte neboli činný v tejto trestnej veci,“ navrhol na včerajšom súde žalobca.

Súd argumenty presvedčili. Pojednávanie z toho dôvodu odročili na 11. a 12. decembra. Obžalovaný v prípade je aj Karol Mello, ten poslal súdu súhlas na vykonanie pojednávania v jeho neprítomnosti za účasti svojho advokáta.  

Obžalovaný Nikola Pajdič
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Nikola Pajdič je kľúčovým svedkom v procese s Radoslavom Minárom na Okresnom súde Bratislava 1, ktorý je obžalovaný z toho, že si vraždu v Moste pri Bratislave objednal. Sudca ho však predbežne odmietol vypočuť, pretože je v tomto prípade, aj keď v inom procese, tiež obžalovaný. Mladú ženu a desaťročného chlapca v Moste pri Bratislave zastrelili na konci roka 2004. Z vraždy sú obžalovaní Branislav Adamčo, Jozef Balogh, Nikola Pajdič a Karol Mello. Obeťou útoku mal byť otec zabitého chlapca a druh ženy – bývalý policajt Juraj Gál. Pokus zavraždiť ho však nevyšiel a zabijaci údajne omylom pripravili o život jeho blízkych.

Obžalovaný Branislav Adamčo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto. Ján Zemiar )

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu