Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prehovoril ďalší chránený svedok: Mafiánske vraždy vychádzajú na povrch!

Július Krátky Zobraziť galériu (2)
Július Krátky (Zdroj: Foto: TASR)

KOŠICE - V kauze údajnej mafiánskej vraždy Jozefa Baláža alias Buvara prehovoril druhý chránený svedok. Na súde v Košiciach vypovedal Július Krátky, potvrdil slová prvého chráneného svedka Nikolu Pajdiča. Krátky síce najprv policajtom, ako uviedol, klamal, no teraz sa rozhodol dobrovoľne hovoriť pravdu. V kauze obžalovaní bratia Branislav a Erik Adamčovci a Štefan Friedrich majú z výpovedí hlavy v smútku.

Druhý chránený svedok Július Krátky dnes pred senátom Okresného súdu Košice 1 potvrdil, že na vražde Jaroslava Baláža sa podieľali bratia Branislav a Erik Adamčovci, spolu so Štefanom Friedrichom. Prvým chráneným svedkom v tejto kauze je Nikola Pajdič. Július Krátky v úvode senátu uviedol, že vypovedá slobodne a dobrovoľne. Netrval na prítomnosti svojho obhajcu, ktorý ho zastupuje. Aj Krátky je totiž obvinený z vraždy Jaroslava Baláža, no nebola voči nemu vznesená obžaloba. Polícia po ňom pátrala od roku 2011, keď na neho vydala európsky zatykač. Zadržala ho nemecká polícia a minulý mesiac bol eskortovaný na Slovensko. V súčasnosti je v ústave na výkon väzby v Prešove.

Branislav Adamčo
Zobraziť galériu (2)
Branislav Adamčo  (Zdroj: Foto. Ján Zemiar )

Obhajcovia obžalovaných namietali, že Krátky by nemal byť vypočúvaný súdom, lebo oni nemali možnosť s ním komunikovať pred dnešným pojednávaním. Súd ich námietku zamietol. Potom obhajcovia obžalovaných žiadali, aby sa na výsluchu svedka zúčastnil aj jeho obhajca. Súd ich žiadosti vyhovel a po krátkom odročení sa na pojednávanie dostavil aj Krátkeho advokát. Na pojednávaní sa zúčastnil aj tlmočník, ktorý prekladal niektoré vety zo slovenčiny do maďarčiny a naopak.

Výsluch chráneného svedka začal prokurátor. Svedok vypovedal, že poznal bratov Branislava aj Erika, s ktorými bol kamarát. Poznal aj Friedricha, rovnako aj zavraždeného Buvara. „Prvý raz som polícii klamal. Teraz som sa rozhodol sám od seba, slobodne a chcem vypovedať, nechcem klamať,“ vyhlásil Krátky.

Vo svojej výpovedi popísal, ako došlo k vražde Jaroslava Baláža. Uviedol, že Buvara so spútanými rukami priviezli na BMV do domu v Čičarovciach, ktorý mu predtým ukázal Branislav. On sem prišiel na svojom aute, do ktorého mu kázali naložiť náradie na kopanie a priesvitnú fóliu. Keď Buvara vovliekli v dome do izby, Július ostal stáť na chodbe, no cez čiastočne presklené dvere videl, čo sa vnútri deje. Povedal, že Buvarovi najprv dali podpísať nejaké papiere, ktoré mu priniesol Braňo, aby mu ich odložil s tým, že on si ich vypýta, keď ich bude potrebovať, čo sa aj stalo. Potom videl, ako Braňo a Štefan začali Buvara škrtiť. Nevie presne, či lanom alebo opaskom.

"Telo nebohého zabalili do fólie, naložili do môjho auta a išli sme smerom k Vojanom a potom ďalej. Zastali sme pri hrádzi a oni vybrali telo z auta a z hrádze s ním zišli dole smerom k rieke Uh," povedal chránený svedok. Július autom odišiel asi o 50 metrov ďalej a potom strážil na hrádzi a dával pozor. Uviedol, že jamu vykopali v takej priehlbine s niekoľkými stromami a tam dali Buvarovo telo. Na otázku prokurátora, ako vie, že Buvara pochovali nahého, Július uviedol, že keď sa vracali, tak si všimol vo fólii zabalené šaty. V odpovedi na ďalšiu otázku odpovedal, že nevie, kto a prečo sa rozhodol zavraždiť Buvara. "Ja som o tom nevedel vopred nič. No myslím si, že to bolo pre inú vraždu v Humennom, do ktorej mal byť zapletený jeden z bratov," doplnil.

K vražde Skapynieca Krátky uviedol, že vie o nej len z počutia od Nikolu Pajdiča, ktorý v tejto veci vystupuje tiež ako chránený svedok. Pri výsluchu zo strany obhajoby Krátky potvrdil, že sám a dobrovoľne povedal vyšetrovateľom, že chce spolupracovať a požiadal o status chráneného svedka a podpísal o tom dohodu.

Obžalovaní vo vyjadrení sa k výpovedi svedka uviedli, že klame, cielene a účelovo hovorí nepravdu. „Môžem ho iba ľutovať, ako a kam až klesol. Nevidím z jeho strany ušľachtilé pohnútky,“ povedal Branislav Adamčo, pričom jeho brat Erik doložil, že svedok koná pod nátlakom. Friedrich na adresu Krátkeho uviedol, že „všetko, čo povedal svedok, je klamstvo a Boh ho potrestá“.

Jaroslav Baláž, prezývaný Buvar, bol nezvestný od septembra 2001. Až keď Pajdič, ktorý si odpykáva trest za iné zločiny, začal spolupracovať s políciou, objavili jeho telo. Kriminalisti ho našli pred rokom na jeseň zakopané pri obci Krišovská Liesková. Zomrel po tom, ako ho zaškrtili opaskom. Vďaka Pajdičovej výpovedi sa podarilo objasniť vraždu nielen Jaroslava Baláža alias Buvara, ale aj Košičana Ivana Skapynieca.

Podľa obžaloby Erik Adamčo v snahe uniknúť trestnému stíhaniu za pokus o vraždu nahovoril brata Branislava na fyzickú likvidáciu Baláža, ktorý mal predtým podpísať priznanie. Prokuratúra tvrdí, že Branislav Adamčo a Štefan Friedrich spolu s ďalšími osobami 2. februára 2001 Baláža previezli do rodinného domu v obci Čičarovce a donútili ho podpísať čisté listy papiera. Napokon ho uškrtili a nahé telo zakopali pri obci Krišovská Liesková v okrese Michalovce. Friedrich je okrem toho obžalovaný aj z vraždy Ivana Skapynieca vo februári 2003 v rodinnom dome v obci Drahňov. Podľa obžaloby ho Friedrich zaškrtil rukami a potom zakopal pri Veľkých Kapušanoch. Všetci traja obvinení vinu odmietajú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu