Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obnovený proces s Bakim Sadikim sa začne v utorok

Baki Sadiki
Baki Sadiki (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/PREŠOV - Obnovený proces s Bakim Sadikim sa začne na Okresnom súde v Prešove v utorok 1. októbra. Agentúre SITA to potvrdil hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák.

Okresný súd vytýčil termín hlavného pojednávania, na ktorom sa začne odznovu proces s Albáncom Bakim S., ktorého ten istý súd v pôvodnom konaní odsúdil v septembri 2011 na 22 rokov väzenia za obchod s drogami. Odsúdili ho v jeho neprítomnosti, preto začiatkom tohto roka po vydaní z Kosova požiadal o obnovu procesu.

Tejto žiadosti mu najprv vyhovel okresný súd, ktorého rozhodnutie Krajský súd v Prešove 3. septembra však zrušil z procesných dôvodov a zároveň sám nariadil obnovu procesu. "Ministerstvo spravodlivosti v súvislosti s rozhodnutím o obnove konania plánuje právne kroky," povedal Pavol Kubík z rezortu spravodlivosti. Najčastejšie sa spomínala možnosť podania mimoriadneho opravného prostriedku, teda dovolania proti spomínanému verdiktu krajského súdu.

Prešovský krajský súd svoje rozhodnutie o obnove konania vysvetľoval tým, že umožnenie nového procesu bola podmienka kosovských justičných orgánov pri vydávaní Bakiho S. na Slovensko. Ministerstvo spravodlivosti však tvrdí, že Kosovo si takúto výhradu neuplatnilo. "Takáto ani žiadna podobná záruka kosovskej strane nikdy nebola poskytnutá. Kosovská strana bola v tejto súvislosti iba informovaná o tom, že podľa príslušného zákona má osoba možnosť žiadať obnovenie procesu, teda nie, že na nový proces má automaticky právo," konštatovalo ministerstvo.

Baki S. podľa obžaloby spolu s komplicmi v rokoch 2007 až 2008 zabezpečoval dovoz a ďalšiu distribúciu drog z Turecka. Minimálne šesťkrát prišla na Slovensko zásielka drog, ktoré boli ukryté v letnej obuvi. Teraz čaká Bakiho S. nový súdny proces, na ktorom sa môže priamo zúčastniť. Momentálne je vo väzbe pre dôvodnú obavu, že ujde alebo sa bude skrývať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu