Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Výpovede svedkov Rezešovej nahrávajú do karát: Sloboda na dosah?

Rezešovú na súd priviedli v putách Zobraziť galériu (3)
Rezešovú na súd priviedli v putách (Zdroj: origo.hu)

BUDAPEŠŤ - Svitá jej na dobré časy? V Budapešti sa dnes konalo štvrté pojednávanie v megaprocese s Evou Varholíkovou Rezešovou, na ktorom vypovedalo niekoľko svedkov vrátane záchranárov a znalca. Ich výpovede prominentnej Košičanke veľmi neuškodili, práve naopak. Väčšina z nich, tak ako to bolo aj na ostatných pojednávaniach, bola v prospech obžalovanej a zdá sa, že si tak pomaly ale isto preráža cestu na slobodu.

Rezešová na v poradí štvrté pojednávanie prišla oblečená rovnako, ako na to včerajšie. Po dvoch výstupoch v bielych blúzkach, si na seba opäť natiahla čiernu koženú bundu, v ktorej už tak nevinne nepôsobí. Čo sa príbuzných obetí aj Rezešovej týka, zostava je rovnaká ako na posledných dvoch verejných zasadnutiach. Obvinenú Košičanku prišla podporiť mama Eva aj švagriná a bývalá misska Eva Džodlová a na lavicu svedkov zasadli pozostalí po dvoch manželských pároch, ktoré tragicky zahynuli pri zrážke s Rezešovej BMW-čkom.

Rezešová si na dnes obula značkové lesklé baleríny.
Zobraziť galériu (3)
Rezešová si na dnes obula značkové lesklé baleríny.  (Zdroj: origo.hu)

Ako prvý svedok dnes vypovedal chirurg Robert Tóth, ktorý Rezešovú po nehode ošetroval a mal na starosti aj odbery krvi a moču. Sudkyňa Ágnes Fülöp bola zvedavá na to, prečo s odbermi meškali pol hodinu. Lekár oneskorenie vysvetlil tým, že Košičanku najprv vyšetril a spísal lekársky nález, až potom jej brali krv. Z odpovedí svedka na otázky sudkyne vyplynulo, že jej nevyšetroval pamäť a nerobil ani test na drogy. Argumentoval to tým, že je chirurg a riešil najmä vnútorné zranenia.

Lekár počas výpovede pred sudkyňou.
Zobraziť galériu (3)
Lekár počas výpovede pred sudkyňou.  (Zdroj: origo.hu)

Rezešovej právnik sa jeho výpoveď snažil napádať otázkami k mieste nehody. Vraj mal dlhý čas na to, aby sa jej spýtal na prostredie, kde k všetkému došlo, no chirurg sa bránil tým, že to je práca vyšetrovateľov. Podľa neho v nemocnici už nejavila žiadne známky opitosti, no výsledky odberov ukázali 1,2 promile a bol cítiť aj alkoholový závan.

Ďalším svedkom bol lekár, ktorý prevzal Rezešovej lekársky nález. Sudkyňa opäť položila otázku ohľadom odberu. Spýtala sa, či existuje protokol, ktorý upravuje čas, za ktorý musia vykonať odbery odvtedy, kedy dostanú od polície hlásenie, že vodič nafúkal. Lekár uviedol, že tento interval upravuje pravidlo číslo 13, ktoré hovorí, že tak majú spraviť v čo najkratšom čase - po pol hodine až hodine.

Ako tretí vypovedal zamestnanec pumpy, na ktorej Rezešová v osudnú noc stála. Jeho výpoveď obžalovanej nijak neuškodila, práve naopak. Sudkyni povedal, že na nej nezbadal nič podozrivého a veľmi s ňou ani nekomunikoval.

Ako ďalší predstúpil pred sudkyňu znalec, ktorý priniesol výsledky krvných odberov. Tesne po nehode mala podľa neho v krvi 1,5 promile, po odberoch v nemocnici to už bolo menej, okolo 1,25 promile. Keď sa sudkyňa pokúšala od znalca zistiť, či Rezešová pila pred alebo po nehode, odpovedal vyhýbavo.

Piatym svedkom bol ošetrovateľ, ktorý Rezešovej poskytoval pomoc v sanitke. Podľa neho sa sťažovala na bolesti hlavy, iné zranenia nemala. Jej dych bol vraj suchý a teplý. Ako posledný pred sudkyňu predstúpil záchranár, ktorý zasahoval na mieste nehody. Na mieste  podľa neho boli jedna ľahko zranená osoba, jedna ťažko a tri mŕtve telá. Sudkyňa sa ho pýtala, či cítil z Rezešovej dychu alkohol, odpovedal, že ho mala aromatický, no miešal sa mu so zápachom zhorených tiel, takže si nemôže byť istý.   

Na dnešnom pojednávaním mal vypovedať aj Rezešovej bývalý partner Erik Fischer, no pre pracovnú vyťaženosť sa ospravedlnil a jeho vypočúvanie sa presunulo na 13. septembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu