Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šokujúca predohra vraždy dievčat: Zabíjal Martin už pred 12 rokmi? Telo manželky nenašli!

Nezvestná Ingrid zmizla z tejto chalupy v Šuranoch. Naposledy ju videl manžel Martin. Zobraziť galériu (9)
Nezvestná Ingrid zmizla z tejto chalupy v Šuranoch. Naposledy ju videl manžel Martin. (Zdroj: Polícia, Google)

BYSTRIČKA – Čo sa v rodine Káňavovcov dialo? Bystričkou, malou dedinkou neďaleko Martina, včera podvečer otriasla obrovská tragédia. Bývalý policajt Martin Káňava (49) tam mal brutálne zavraždiť obe svoje dcéry Martinu (†13) a Veroniku (†15) a ich krstnú mamu. Nejde pritom o prvé nešťastie, ktoré rodinu postihlo. Pred takmer 13 rokmi záhadne zmizla matka zavraždených dievčat a manželka podozrivého Martina, Ingrid Káňavová. Polícii sa ju dodnes nepodarilo vypátrať.

Ingrid za zvláštnych okolností zmizla ešte v októbri 2000 a odvtedy sa po nej akoby zľahla zem. Naposledy ju videl práve manžel Martin, ktorý je teraz podozrivý z trojnásobnej vraždy v Bystričke. Pred dvanástimi rokmi boli aj spolu s dnes už nebohými dcérkami na chate v Šuranoch, kde stopy po nej miznú. Jej nezvestnosť na polícii oznámil manžel Martin a tvrdil, že s Ingrid sa nepohádal a jej odchod si nevie vysvetliť.

Chalupa v Šuranoch, z ktorej Ingrid v roku 2000 zmizla, od tej doby chátra.
Zobraziť galériu (9)
Chalupa v Šuranoch, z ktorej Ingrid v roku 2000 zmizla, od tej doby chátra.  (Zdroj: google)

V dedine sa však už vtedy povrávalo, že práve on má jej zmiznutie na svedomí. Dokonca mal byť aj podozrivý z jej vraždy, no odmietol podstúpiť test na detektore lži a prípad nezvestnej Ingrid nebol nikdy uzavretý. Jej rodičia napriek tomu tušili, že v tom má prsty a jeho výpovedi neverili. Ich dcéra mala pred zmiznutím pri sebe veľkú finančnú hotovosť aj všetky doklady.

Ingrid Káňavová
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: minv)

Náhly odchod zo služieb polície

Manželia Káňavovci v minulosti pracovali spolu na Úrade finančnej polície v Žiline a Ingrid bola v čase zmiznutia na materskej s dcérkami. Martin údajne po tom, ako sa manželka stratila, od polície odišiel a venoval sa deťom.

"Každý deň som chodila okolo ich domu do škôlky so synom. Vždy sa pozdravil aj dievčatá. Vychovával ich sám 12 rokov. Nechápe to celá dedina," povedala jedna z obyvateliek. Podľa doteraz dostupných informácií sa však o deti starala ich krstná mama, ktorú spolu s dievčatami našli  v utorok podvečer zavraždenú v rodinnom dome v Bystričke.

Zavraždené dcéry bývalého policajta.
Zobraziť galériu (9)
Zavraždené dcéry bývalého policajta.  (Zdroj: TV JOJ)

Martin v roku 1987 údajne ukončil štúdium na prírodovedeckej fakulte v Bratislave a jeho bývalý spolužiak si na neho spomína ako na úplne bežného študenta. "Taký malý, nenápadný chlapík, vtedy sa zdal ako úplne normálny človek," opísal, ako naňho muž, dnes podozrivý z vraždy, pred niekoľkými rokmi pôsobil.

Sestry zmizli už v piatok

Martin Káňava mal svojou vlastnou zbraňou zastreliť obe dcérky Martinu a Veroniku a ich krstnú mamu, ktorá ich opatrovala. "V utorok 3. septembra v popoludňajších hodinách v obci Bystrička, okres Martin boli nájdené v rodinnom dome tri mŕtve osoby ženského pohlavia," uviedol vtedy žilinský policajný hovorca Radko Moravčík. Dievčatá vraj zmizli už v piatok.

Veronika vraj ešte v ten deň napísala priateľovi správu, že jej otec je v krčme a popíja. Ich mŕtve telá však našli až v utorok. Kedy presne k vražde došlo a či v dome ležali už dlhšie, tak ostáva záhadou. Hneď po nájdení tiel sa však rozbehlo veľké pátranie po páchateľovi, ktorým by mal byť práve bývalý policajt Martin. Špeciálna policajná hliadka ho začala hľadať po všetkých okolitých obciach.

V tomto dome našli telá zavraždených detí a ženy.
Zobraziť galériu (9)
V tomto dome našli telá zavraždených detí a ženy.  (Zdroj: SITA)

Obyvateľov varovala, aby nevychádzali z domov a nedávali sa s hľadaným Martinom do reči, pretože je nebezpečný a môže byť aj ozbrojený. V legálnej držbe má totiž krátku guľovú zbraň ČZ 75 9 mm LUGER, ktoru zrejme aj zabíjal. Polícia sa zatiaľ k prípadu a teda ani k motívu údajného vraha nevyjadrila, no nie je vylúčené, že ho k otrasnému činu dotlačili dlhy. Ich rodinný dom, kde s dcérkami býval, bol totiž vraj nedávno v exekúcii. Káňavu nakoniec našli v stredu skoro ráno s prestrelenou hlavou.

Polícia po vražde spustila veľké pátranie po páchateľovi.
Zobraziť galériu (9)
Polícia po vražde spustila veľké pátranie po páchateľovi.  (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu