Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Mafiánske pozadie streľby v Košiciach: Detaily nevydarenej vraždy na objednávku!

Z tohto auta ušiel údajný strelec Zobraziť galériu (2)
Z tohto auta ušiel údajný strelec (Zdroj: mik)

KOŠICE - Odhalili pozadie záhadnej streľby. Po takmer týždni sa dostali na verejnosť prvé detaily prípadu z Jahodnej, kde v piatok našli dve havarované autá, z ktorých jedno malo prestrelené čelné sklo a v druhom sedel zranený muž so samopalom. Podľa najnovších informácií išlo o nepodarené vybavovanie účtov, na ktoré si Radovan V. (33) z Helcmanoviec objednal jedného z členov košického podsvetia Róberta N.

Streľba v rekreačnej oblasti Jahodná bola do stredy zahalená rúškom tajomstva. Polícia spočiatku informovala iba o uzávierke cesty, na ktorej došlo k dvom autonehodám a k údajnej prestrelke medzi vodičmi sa vyjadrovať nechcela. Neskôr však oficiálne informácie záchranárov a hasičov, ktorí na mieste zasahovali, začali postupne zapadať do skladačky odhaľujúcej závažný zločin. V jednom z áut našli samopal, druhé malo prestrelené čelné sklo.

Objavovali sa tiež špekulácie o tom, že išlo o vybavovanie účtov v podsvetí, k čomu smerujú aj podozrenia spomínané na včerajšom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. Podľa doteraz známych informácií si mal Radovan V. z Helcmanoviec objednať úkladnú vraždu 38-ročného Gelničana, ku ktorej malo dôjsť v piatok (9. augusta) pred pol piatou na ceste z Jahodnej.

Miesto činu.
Zobraziť galériu (2)
Miesto činu.  (Zdroj: mik)

Radovan sa chcel Gelničana zbaviť údajne preto, že sa domáhal vyplatenia väčšej sumy svojich peňazí. Na vraždu veriteľa si najal príslušníka skupiny košického podsvetia Róberta N., ktorý s vodičom na ukradnutom BMW X5 dostihol obeť na ceste z Jahodnej do Košíc a strieľal na Gelničana v jeho aute zo samopalu s tlmičom. Gelničan najprv zrýchlil, potom prudko zabrzdil a z vozidla Ford Galaxy vyskočil.

Páchatelia sa potom obrátili, no havarovali. Strelec Róbert N. z havarovaného vozidla ušiel a je na úteku. Vodič ostal so zraneniami zakliesnený vo vozidle i so samopalom a nábojmi. Práve on na súde svedčil proti údajnému objednávateľovi Radovanovi V., ktorého sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici nakoniec do väzby nevzal. Prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry podala sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd. Radovan V. po prepustení pre médiá povedal, že vodiča nepozná a všetko je podľa neho vymyslené.

Strieľala Okoličányho pravá ruka?

Podľa našich informácií mal byť vykonávateľom vraždy Róbert Nigut, jeden z najvyššie postavených členov východoslovenského zločineckého gangu, práva ruka Róberta Okoličányho a podľa Špeciálnej prokuratúry najbrutálnejší člen slovenského podsvetia. V minulosti bol vo väzbe za viacnásobné vraždy i nedovolené ozbrojovanie. Spolu s ďalšími členmi gangu bol obvinený tiež s ďalších trestných skutkov, medzi ktorými bolo založenie a zosnovanie zločineckej skupiny, vraždy, ublíženie na zdraví, vydieranie a iné.

Špecializovaný trestný súd ho už raz dokonca odsúdil na doživotie, no Najvyšší súd rozsudok zrušil. Na slobode sa ocitol v júli minulého roka, keď mu uplynula maximálna doba trvania väzby, čo bolo v jeho prípade 5 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu