Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Detský opijáš na školskom ihrisku v R. Sobote: Patrikovi (12) išlo o život!

Patrik stiahol vodku a štyri pivá
Patrik stiahol vodku a štyri pivá (Zdroj: rimava.sk)

RIMAVSKÁ SOBOTA - Alkoholu holdujú čoraz mladšie deti! Šokujúca udalosť, ktorá sa nedávno odohrala na školskom ihrisku gymnázia v Rimavskej Sobote, by mala byť pre všetky deti a mladistvých zdvihnutým prstom pred smrteľne nebezpečnou metlou ľudstva. Patrik (12) sa tam spolu s kamarátmi opíjal do nemoty až do chvíle, kým neostal nehybne ležať na zemi.

Malí chlapci si vlastný alkoholický žúr zorganizovali pri futbalovom ihrisku v areáli Gymnázia Ivana Kraska v Rimavskej Sobore. Doniesli si dve fľaše vodky aj zopár pív. Ako sa neplnoletí školáci k alkoholu dostali, nevedno, isté je len to, že jeden z nich na nebezpečnú zábavku takmer doplatil životom. Patrik po niekoľkých glgoch tvrdého ostal ležať na zemi, život mu zrejme zachránila žena, ktorá zbadala, že sa dlhšiu dobu nehýbe a zavolala pomoc.

Ešte pred príchodom záchranárov aj polície sa malí výrastkovia zbalili a ušli, s priotráveným Patrikom ostal len jeden. "Chlapec so záchranármi komunikoval s ťažkosťami, bolo mu nevoľno a zvracal," povedala pre portál rimava.sk hovorkyňa Falck Alena Lacyková-Krčová. Na mol opitý chlapec sa záchranárom priznal, že vypil vodku a štyri pivá. Previezli ho do nemocnice a hospitalizovali na detskom oddelení v Rimavskej Sobote.

Prípadom sa zaoberá aj polícia, ktorá po nešťastnom incidente bude na problémovú lokalitu častejšie dozerať. Keďže deti v takýchto situáciách stíhať nemôžu, trest ponesú rodičia. "Je im uložená sankcia, ktorú im ukladá mesto," povedala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Miestni obyvatelia, ktorí Patrikovi zavolali pomoc, tvrdia, že problémy s mládežou sa na týchto miestach objavujú často a spísali už na protest aj petíciu. Niekoľko krát dokonca na vyčíňajúcich grázlov upozorňovali aj vedenie školy. Podľa riaditeľa gymnázia Jána Čemana bol vtedy problém s petíciou vyriešený. O prípade na mol opitého Patrika netušil, no priznal, že o problémoch s mládežou v okolí školy vedia. Pred nedávnom im vraj poničili plot a škoda sa vyšplhala až na vyše 300 eur.

Prípady, kedy musia záchranári z hlbokého alkoholického delíria preberať čoraz mladšie deti, sa objavujú stále viac. Ide pritom o veľmi až smrteľne nebezpečnú "zábavku". Deťom totiž podľa policajnej preventistky Andrey Petrovičovej chýba enzým alkodehydrogenáza, ktorý odbúrava alkohol a aj keď vypijú len málo, hrozí u nich otrava. „Takáto situácia sa preto nesmie podceniť, pretože môže mať fatálne dôsledky," dopĺňa Lacyková-Krčová. Deti v takýchto prípadoch potrebujú neodkladnú zdravotnú pomoc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu