Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sýkorky zaspievali: Ďalší traja obžalovaní priznali vinu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: btnet.com.tr)

BRATISLAVA - Ďalší traja obžalovaní sa rozhodli priznať vo vrátenej kauze údajnej seneckej podskupiny sýkorovcov, ktorých viedol Martin B., prezývaný Rus. K priznaniu sa odhodlala trojica Milan B., František L. aj Milan J., ktorí v pôvodnom zrušenom rozsudku dostali pomerne vysoké tresty – každý po 23 rokov a štyri mesiace.

"Traja obžalovaní v pondelok na pojednávaní prehodnotili svoj doterajší postoj, zmenili obhajobu a rozhodli sa vypovedať ku všetkým skutkom, ktoré sú im kladené za vinu," uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. Trojicu hneď aj na súde vypočuli, výsluchy boli s vylúčením verejnosti. Súdny proces finišuje, dnes by mohol padnúť rozsudok. Špecializovaný trestný súd členov skupiny už vo februári minulého roka odsúdil a vymeral im vysoké tresty, ale po odvolaní najvyšší súd v novembri 2012 rozsudok zrušil.

Údajnému šéfovi seneckej zločineckej skupiny Martinovi B. (Rusovi) v zrušenom rozsudku vymerali 24 rokov, dovedna členov skupiny vtedy senát odsúdil na viac ako 160 rokov väzenia. Aj údajná pravá ruka bosa Alexander B. si mala odsedieť rovnaký trest ako Martin B., teda 24 rokov, o osem mesiacov kratší trest vtedy dostala spomínaná trojica Milan B., František L. aj Milan J. Františkovi K. vo februári 2012 vymerali 14 rokov väzenia, Ivicovi K. 13 rokov. Tresty si mali odsedieť v najprísnejšom väzení. Borisovi Ž. vtedy dali osem rokov v miernom väzení. Štefan Z. dostal podmienečný trest - tri roky s odkladom na päť rokov. Jaroslav P., ktorý sa na súde priznal, si mal odsedieť osem rokov, ako to pre neho navrhoval aj prokurátor. Pri viacerých obžalovaných rozhodli aj o zhabaní vecí, ktoré sa použili pri skutkoch. Pri vyhlasovaní verdiktu jedna príbuzná obžalovaného odpadla, museli k nej zavolať lekára.

Prokurátor pred minulým verdiktom navrhoval v záverečnej reči ešte prísnejšie tresty, pre piatich obžalovaných 25 rokov za mrežami. Opieral sa predovšetkým o výpovede svedka Radovana G., ktorý v minulosti patril do skupiny. Mal s ňou však problémy pre údajné dlhy v kasíne a z obavy o svoj život išiel na políciu, kde vypovedal proti jej členom. Okrem toho prokurátor poukázal na výpoveď obžalovaného Jaroslava P., ktorý sa na súde priznal, ako aj niektorých ďalších svedkov. Žalobca pripomenul, že pôvodne obžalovaný Róbert B., ktorý sa krátko pred začiatkom procesu obesil v cele, napísal vo väzbe list, ktorým sa priznal.

Podľa prokuratúry po smrti Petra Havásiho prevzal Martin B. vedenie skupiny, ktorá „mala na starosti“ oblasť Senca. Vznikla minimálne v roku 2006, skutky sa stali v rokoch 2007 až 2010. Pod Martina B. údajne najvyššie v hierarchii skupiny patril Alexander B. Pod ním boli viacerí ľudia spomedzi obžalovaných, niektorí z nich však podľa žalobcu patrili pod bratislavské vedenie skupiny. Časť obžalovaných nesúdia ako členov skupiny. Sýkorovci majú podľa prokurátora rozdelené teritóriá. Z nasadených odpočúvaní podľa prokurátora vyplýva, že údajní členovia skupiny „sa zbierali“, teda prichádzali pomôcť aj inej časti skupiny, ak to bolo treba. Viacerí obžalovaní účasť v skupine popreli ako aj spáchanie pripisovaných skutkov. Hlavného svedka spochybňovali ako chronického dlžníka, ktorý bol v minulosti aj odsúdený za krivú výpoveď.
    Na lavici obžalovaných sedelo deväť obžalovaných (ôsmi sú stíhaní väzobne). Prokurátor obžaloval aj údajného šéfa skupiny Martina B., ale ten je dlhodobo na úteku. V prípade pôvodne figuroval aj Róbert B. - brat Alexandra B, ale jeho trestné stíhanie zastavili, lebo krátko pred začiatkom súdu spáchal vo väzbe samovraždu. Obžaloba obsahuje 14 skutkov. Prokuratúra skupine pripisuje vydieračský únos, hrubý nátlak na údajného dílera drog a podpálenie jeho auta, zapálenie dverí posilňovne, ktorej majiteľ nechcel platiť za ochranu, podpálenie kaderníctva, predávanie falošných diaľničných známok, pokus o zbitie jedného Rakúšana a zapálenie auta v Senci. Našiel sa u nich aj nelegálny granát, hlaveň, náboje, u dvoch obžalovaných marihuana. Ďalší falšoval kolky. V jednotlivých skutkoch v obžalobe figurujú rôzni obžalovaní.

Podľa obžaloby napríklad niektorí členovia skupiny vylákali pod zámienkou dodania dávky drogy mladého muža k jazeru Guláška pri Senci, kde ho spolu s jeho priateľkou s výkrikmi "polícia" spútali a previezli na iné miesto a potom bili. Od jeho brata údajne telefonicky žiadali výkupné dva milióny slovenských korún (66,3-tisíca eur). Po prísľube brata, ktorý bol v zahraničí, že peniaze skúsi zohnať, dvojicu zviazali a odišli. Ďalší zo skutkov súvisel s mužom, ktorý vraj bol dílerom drog v Modre a nútili ho k plateniu ochrany 5000 slovenských korún (165 eur) a pokuty 200-tisíc slovenských korún (6,6 tisíca eur) za to, že ešte neplatil. Peniaze nezohnal, údajne mu zapálili auto. S podpálenými dverami skončil podľa obžaloby majiteľ fitnescentra v Senci, ktorého nútili k plateniu za ochranu a dlhovali mu nezaplatené vstupy do posilňovne, kde chodili cvičiť.

Polícia desiatich členov skupiny zatkla v Bratislave, Senci a v Pezinku vo februári 2010, deviati vtedy skončili vo väzbe. Podľa prokurátora boli o policajnej akcii vopred informovaní, čo umožnilo útek údajného bosa. Skupina sýkorovcov je pomenovaná podľa jedného z prvých mafiánskych bosov v novodobej histórii Slovenska - Miroslava Sýkoru. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu