Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Na Slovensku sa rozmáha obchod s ľuďmi, podarilo sa zachrániť 40 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: orange.co.uk)

BRATISLAVA - V roku 2012 identifikovali na Slovensku 40 obetí obchodovania s ľuďmi. Najhoršia situácia je v Košickom kraji. Obchodovanie s ľuďmi je fenomén, ktorý v súčasnosti vstupuje do každodenného života rodín aj v súvislosti s vysokou mierou nezamestnanosti. Novodobí otrokári využívajú rozličné formy vykorisťovania svojich obetí.

K sexuálnemu vykorisťovaniu pribudla v posledných rokoch forma nútenej práce, nútených sobášov a núteného žobrania. Novodobí otrokári sa v posledných rokoch omnoho intenzívnejšie orientujú na mužské obete.

Nariadenie ministra vnútra SR č. 47/2008 o zabezpečení programu podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi stanovuje rozsah a kvalitu služieb poskytovaných občanom SR, cudzincom, respektíve osobám bez štátnej príslušnosti. Komplexná starostlivosť sa obetiam obchodovania s ľuďmi poskytuje na základe ich individuálnych potrieb prostredníctvom mimovládnych organizácií, s ktorými Ministerstvo vnútra SR uzatvára zmluvy a starostlivosť tiež financuje v rámci Programu podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi. V roku 2012 poskytovala pomoc obetiam v rámci tohto programu Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) a tri mimovládne organizácie - Náruč, Dotyk a Slovenská katolícka charita.

IOM identifikovala vlani 31 obetí obchodovania s ľuďmi, z nich 19 malo záujem o vstup do programu. Jednu obeť preradili do starostlivosti Slovenskej katolíckej charity a jednu do starostlivosti Slovenského krízového centra DOTYK. Výška finančných prostriedkov poskytnutých pre IOM na podporu a ochranu obetí obchodovania s ľuďmi za rok 2012 predstavovala 48.575,39 eura.

Občianske združenie Náruč zabezpečuje okrem iného komplexnú starostlivosť detským obetiam obchodovania s ľuďmi. V minulom roku nevyužila túto pomoc žiadna detská obeť. Slovenská katolícka charita identifikovala v minulom roku šesť obetí obchodovania s ľuďmi, ktoré neprejavili záujem o vstup do programu. Výška poskytnutých finančných prostriedkov prostredníctvom Slovenskej katolíckej charity predstavovala 42.085,61 eura.

Slovenské krízové centrum DOTYK vlani identifikovalo tri obete novodobého otroctva, z nich jedna dosiaľ nevstúpila do programu. Výška tu poskytnutých finančných prostriedkov na podporu a ochranu obetí obchodovania s ľuďmi za rok 2012 predstavovala 50.148,21 eura.

V priebehu minulého roka bolo do Programu podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi zaradených 22 mužov a žien. Informácie poskytla Nadežda Šindlerová z Informačného centra na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality Kancelárie ministra vnútra SR v Košiciach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu