Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Nenaleťte smutným očiam: „Hluchonemí“ mámia peniaze na falošnú zbierku!

Podvodníci si vytvorili falošnú listinu Zobraziť galériu (2)
Podvodníci si vytvorili falošnú listinu (Zdroj: polícia)

BRATISLAVA – Rumuni si ku nám prišli „privyrobiť“! Posledné mesiace sa po hlavnom, ale aj iných mestách pohybujú drzí kšeftári, ktorí sa snažia zarobiť na ľudskej ľútosti. Náhodným okoloidúcim dávajú do rúk papier s logami rôznym charitatívnych organizácií a pýtajú od nich podpis a peniaze. Polícia však odhalila, že ide o falošnú zbierku a ľudí pred ziskuchtivými Rumunmi varuje.

Niektorí z rumunských „vymáhačov“ boli dokonca až takí drzí, že neváhali zahrať aj na city chorých ľudí v nemocnici. Trojčlenná skupinka Rumunov si to s vidinou zárobku v utorok namierila na polikliniku v Dunajskej Strede. Smutné pohľady hádzali na každého, kto okolo nich prešiel, pri žobraní však natrafili na nesprávnu osobu.

Falošnú listinu s logom Unicefu, Červeného kríža, Spolku pre hluchonemých a pod. vložili do rúk miestnej policajtke. Tej sa zdala zbierka podozrivá, a preto zavolala do nemocnice hliadku, ktorá zadržala hlavu gangu. „Po predvedení na útvar polície v Dunajskej Strede a následnom vykonaní procesných úkonov vyšlo najavo, že 36 ročný občan Rumunska je podozrivý z podvodu,“ uviedla trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

 

Nenaleťte smutným očiam: „Hluchonemí“
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: polícia)

 

Podvodom mali od najmenej 52 ľudí vylákať 533 eur. Dá sa však predpokladať, že suma o ktorú sa Rumuni obohatili, je oveľa vyššia. „Superrýchle“ konanie dostalo muža do policajnej cely, kde teraz čaká na rozhodnutie sudcu o umiestnení do väzby. Ak mu bude bezcitný kšeft dokázaný, hrozí mu 2-ročný trest.

Podfukári úradovali aj v Bratislave. Ozvali sa nám rozhorčení čitatelia, ktorí s cieľom vykonať dobrý skutok drzým Rumunom naleteli. Peniaze údajne vyberajú ako muži, tak aj ženy, ktorí sa tvária, že sú hluchonemí a posunkami žiadajú od náhodných chodcov peniaze na dobrú vec. Polícia preto ľudí upozorňuje, aby dôkladne zvážili, komu dajú svoje peniaze.„Ak sa koná oficiálna zbierka, väčšinou jej predchádza informatívna kampaň prostredníctvom médií a občanom býva predstavený aj spôsob označenia vyberajúcich,“ dodala hovorkyňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu