Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Žilina v pohotovosti: Úrad bojuje s vyše 2700 nelegálnymi stavbami

Igor Choma
Igor Choma (Zdroj: SITA)

ŽILINA – Žiline sa nedarí bojovať s nelegálne postavenými reklamnými bilbordmi. Zo štyridsiatich, ktoré mesto odstránilo, asi tridsať opäť stojí na tom istom mieste. Z vyše 2 700 bilbordov, ktoré stoja na mestských pozemkoch, je len 17 postavených legálne.

Žilinskej radnici sa s načierno postavenými bilbordmi nedarí bojovať podľa primátora Igora Chomu preto, lebo súčasná legislatíva chráni tých, ktorí ich stavajú.

„Faktom je, že Žilina je stále zaprasená bilbordmi i keď už nie v takom rozsahu, ako to bolo predtým. Predsa len ten rozbujnený nárast sme trochu pribrzdili, niektoré bilbordy spiľujeme i keď stále máme problém, lebo legislatíva chráni tých, ktorí stavajú bilbordy na čierno a my len bojujeme s tým, aby sme ustrážili, kde každú noc vzniká nejaký bilbord, aby sme ho zase zvalili a dali dolu. My sme rozbehli všetky konania, ktoré súvisia s odstránením nepovolenej stavby a treba skonštatovať, že k dnešnému dňu až na výnimku 17 bilbordov, je každý jeden bilbord nepovolený, čiže každý jeden je nepovolenou stavbou,“ zdôraznil Choma.

Nepomohlo ani to, že vlani v marci mesto zrušilo všetky nájomné zmluvy na reklamné a informačné zariadenia a pre podpisovanie nových zmlúv určilo prísnejšie pravidlá. A nepomáhajú ani pravidelné výzvy, aby neoprávnene užívané mestské parcely majitelia bilbordov vypratali a dali do pôvodného stavu. Žilinská radnica očakáva, že jej pomôže pripravovaný nový zákon. „Spoliehame sa na poslankyňu národnej rady Renátu Zmajkovičovú, ktorá pripravuje návrh zákona, ktorý by mal zásadným spôsobom riešiť umiestňovanie, schvaľovanie a povoľovanie bilbordov nielen popri cestách, ale aj v intravilánoch či extravilánoch mesta,“ povedal Choma.

Spiľovanie a odstraňovanie nelegálnych bilbordov neprinieslo v Žiline očakávaný efekt, pracovníci mestského úradu sa preto teraz skôr sústredia na prípadné nové nepovolené osádzanie reklám na mestských pozemkoch. „Naši ľudia striehnu, kde sa kope aká jama, kde sa kope aký základ, čiže my sme skôr už v pohotovosti pri tom, keď vzniká nová jama, keď sa dačo betónuje. Tak, aby sme vedeli ešte za čerstva zbúrať a zlikvidovať, čo sa zbúrať dá,“ dodal primátor. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu