Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Dva roky po devínskom masakri: Fakty o krvavej streľbe a Harmanovej smrti

Harman vyčíňal medzi panelákmi Devínskej Novej Vsi Zobraziť galériu (3)
Harman vyčíňal medzi panelákmi Devínskej Novej Vsi (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Celé Slovensko a hlavne obyvatelia Devínskej Novej Vsi si dnes pripomenú smutnú udalosť, ktorá otriasla svetom. Dva roky po tom, čo Ľubomír Harman (48) pripravil o život sedem ľudí a ďalších 15 zranil, vyplávali na povrch nové skutočnosti o krvavom masakri.

Nezamestnaný Ľubomír Harman, predpoludním začal streľbu v jednom zo sídliskových bytov. Zavraždil pritom štyri ženy a chlapca (12). Ďalšiu osobu, muža, zabil pri vchode do obytného domu, následne začal páliť aj po okoloidúcich. Jeho obeťou sa tiež stala žena, ktorá sa v čase streľby ocitla na balkóne. Harman si na svoj pekelný plán pripravil arzenál zbraní a nábojov, z ktorých vyše stovky na osudnom sídlisku vystrieľal. „Na ulici bolo zaistených 115 nábojníc kalibru 7,62, ktoré vystrelil zo samopalu vz. 58 Ľubomír H,“ uviedla bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

 

Dva roky po devínskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

 

Po druhej najkrvavejšej streľbe v histórii Slovenska sa polemizovalo aj o tom, či sa Harman o život pripravil sám, alebo rukou polície. Táto záhada je už dnes odhalená a polícia uvádza, že  ho spacifikovala strelou do hrude, po čom si sám strelil do hlavy. „Policajti vytrelili  15krát, z toho 14 krát príslušníci PMJ a 1 strelu vystrelil príslušník PPÚ, ktorá Ľubomíra h. zasiahla,“ dodala hovorkyňa. V poradí prvým zranením Harmana bol teda priestrel hrudníka. Definitívne to potvrdil znalecký posudok z pitvy. Toto zranenie bolo preukázateľne spôsobené príslušníkom Pohotovostného policajného útvaru, ktorý páchateľa zasiahol jedinou strelou zo samopalu vz. 58. Expertíza jednoznačne vylúčila, že by policajné strely zranili okrem Harmana akékoľvek ďalšie osoby.

Strelec Ľubomír Harman bol v čase skutku pod vplyvom alkoholu aj drog. Vyplynulo to zo znaleckého posudku, v krvi mu namerali 0,50 g.kg -1 (%0) etanolu. Okrem alkoholu užil tesne pred tragédiou aj acetón, čo dokázali výsledky toxikologicko-chemického vyšetrenia. Harman mal v krvi 143,13 mg.kg-1 (0,14 %0) a v moči 850,42 mg.kg-1 (0,85 %0) acetónu, ktorý sa dostane do tela inhaláciou, čiže "fetovaním".  Vyšetrovanie tejto tragickej udalosti bolo zastavené z dôvodu úmrtia páchateľa.

 

Dva roky po devínskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

 

Ako uviedol starosta Devínskej Novej Vsi Milan Jambor, bezpečnosť v mestskej časti sa dnes podľa oficiálnych štatistík pohybuje v lepšej polovici. Prispieť k tomu má aj vybudovanie kamerového systému v celkovej hodnote 60-tisíc eur. Devínska Nová Ves dostala zo štátneho rozpočtu 48-tisíc eur, mestská časť prispela 12 tisícami eur. V uliciach Devínskej Novej Vsi bude namontovaných 12 kamier prepojených priamo na políciu, ktoré budú neustále monitorovať dianie v uliciach. Podľa slov starostu Jambora by mali byť kamery namontované do konca septembra. Ako ďalej uviedol, mestská časť sa snaží proti kriminalite bojovať aj pravidelnou komunikáciou s Mestskou políciou a Okresným oddelením Policajného zboru Bratislava IV.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu