Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Polícia opäť začala preverovať banku Penty

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Finančná polícia od minulého týždňa preveruje Privatbanku, ktorú vlastní investičná skupina Penta. Údajne má za úlohu preveriť všetky finančné operácie za posledných päť rokov.

"Práve analyzujeme zistené skutočnosti," povedal pre Hospodárske noviny hovorca ministerstva vnútra Gábor Grendel s tým, že kontrola stále nebola ukončená.

Polícia sa do Privatbanky s kontrolou vrátila krátko po tom, čo šéf rezortu vnútra Daniel Lipšic (KDH) informoval médiá o podozreniach z prania špinavých peňazí. Naposledy ju pritom kontrolovala v prvom polroku 2011. Grendel pre denník vysvetlil, že opakovanú kontrolu je možné vykonať vtedy, ak boli pri predchádzajúcej zistené závažné porušenia zákona, "alebo to odôvodňujú iné skutočnosti".

Privatbanka postup polície nekomentuje a na ministra chystá žalobu. Vlani dostala za zistené nedostatky pokutu 15.000 eur. Banky majú totiž povinnosť hlásiť neobvyklé toky peňazí, čo podľa ministra Privatbanka neurobila. Navyše v 248 prípadoch nevyhotovila písomné záznamy o nahlásených obchodných operáciách.

Riaditeľ Privatbanky Ľuboš Ševčík vysvetlil, že určení zamestnanci v súlade s internými predpismi transakcie nad 15.000 eur oznámili ústrediu banky, tie však boli vyhodnotené ako obvyklé. Privatbanka však podľa neho ročne spravodajskej jednotke finančnej polície nahlási niekoľko desiatok podozrivých operácií. "Podľa spätnej väzby z finančnej polície iba asi desatinu z nich polícia ďalej prešetruje, ostatné archivuje alebo postupuje iným úradom," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu