Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Súd zamietol žalobu spolupracovníka Penty na Facebook!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Okresný súd Bratislava 1 zamietol žalobu, respektíve návrh na predbežné opatrenie ktoré podal spolupracovník spoločnosti Penta Zoltán Varga na sociálnu sieť Facebook, kvôli zverejneniu spisov Gorila.

Informovali o tom justičné zdroje. V prípade všetkých ostatných zvyšných žalôb, ktoré podali Varga a spolumajiteľ Penty Haščák voči sociálnej sieti Facebook a na prevádzkovateľov webov WebSupport, s.r.o, a Tumblr, Inc., s najväčšou pravdepodobnosťou bolo už tiež rozhodnuté. Sudcovia by mali totižto rozhodnúť do 30 dní od podaného návrhu na predbežné opatrenia.

Spolumajiteľ Haščák podal návrhy nasledovne: na Websupport s.r.o a spol (podaná dňa 20. januára), na Tumbir,Inc. a spol. (20. januára), a na Facebook (1.februára). Varga zase na Websupport s.r.o a spol (23.januára.), na Tumbir,Inc. a spol. (23.januára) a na Facebook (2.februára ).

Žalobu na sociálnu sieť Facebook kvôli zverejneniu spisov Gorila zoberú právni zástupcovia spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka v pondelok (5.3.) späť. Potvrdil hovorca finančnej skupiny Martin Danko. Je však, podľa neoficiálnych informácií z bratislavských justičných zdrojov možné, že už sa v tejto veci rozhodlo a reakcia spoločnosti Penta je oneskorená a zbytočná.

Žaloba bola podľa Danka  pripravovaná ešte na začiatku januára ako súčasť opatrení voči webovým portálom, ktoré podľa právneho názoru Penty nekorektne a v rozpore so zákonom sprístupňovali spisy Gorila. "Pán Haščák nerozhodoval o konkrétnej žalobe, ale bol informovaný o celom rade žalôb. Došlo tak k istému komunikačnému zlyhaniu medzi ním a jeho právnymi zástupcami," vysvetlil Danko.

Zároveň potvrdil, že žaloby, ktoré boli podané voči americkému serveru Tumblr aj voči slovenským portálom, vrátane WebSupport, zostávajú naďalej v platnosti. "Ich cieľom prirodzene nie je brániť šíreniu spisov Gorila (tie sú už rozšírené), ale ide o principiálny postoj s cieľom dosiahnuť ďalší súdny verdikt, ktorý označí spisy Gorila ako nedôveryhodný materiál, ktorého účelové šírenie je v rozpore so zákonom," dodal Danko.

Spolumajiteľ skupiny Penta Jaroslav Haščák a spolupracovník Zoltán Varga podali v súvislosti so spisom Gorila ďalších šesť žalôb na Okresný súd Bratislava 1.

V dvoch prípadoch žalovali dokonca sociálnu sieť Facebook. Haščák podal spomínané tri žaloby - na Facebook a na prevádzkovateľov webov WebSupport, s.r.o, a Tumblr, Inc. Zhodne tri rovnaké žaloby na tieto spoločnosti podal aj spolupracovník Penty Varga, v ktorého konšpiračnom byte na Vazovovej ulici v Bratislave mali byť aktéri kauzy Gorila odpočúvaní.

Všetkých šesť žalôb bolo podaných od 20. januára do 2. februára, a to v súvislosti so zverejnením časti spisu Gorila na týchto weboch v decembri minulého roka, odpovedal dnes na otázku TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu