Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Černákov komplic odsúdený za vraždu stále na slobode!

Černák dostal doživotie, jeho komplic Surový 15 rokov Zobraziť galériu (2)
Černák dostal doživotie, jeho komplic Surový 15 rokov

BRATISLAVA - Komplic Mikuláša Černáka Slavomír Surový, ktorý je právoplatne odsúdený za vraždu na 15 rokov, stále nesedí za mrežami. Trest si má už viac ako mesiac odpykávať vo väzení s najprísnejším stupňom stráženia.

Napriek tomu, že súd adresoval polícii v Brezne príkaz na dodanie odsúdeného do výkonu trestu, Surový je stále na slobode.

"Podľa evidencie Zboru väzenskej a justičnej stráže Slavomír Surový do dnešného dňa nenastúpil na výkon trestu odňatia slobody," povedal v piatok hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. Zbor väzenskej a justičnej stráže to podľa neho oznámil príslušnému súdu. "Platí, že ak osoba bez vážneho dôvodu nenastúpi do výkonu trestu odňatia slobody v lehote stanovenej súdom, spácha trestný čin marenia výkonu úradného rozhodnutia podľa Trestného zákona a potrestá sa odňatím slobody až na dva roky," upozornil hovorca.

Surového súdili na Okresnom súde v Prešove spolu s Dušanom Borženským, Alexandrom Horváthom a Ladislavom Badóom. Odvolací Krajský súd v Prešove im uložil výnimočné tresty na 23 rokov väzenia. Okrem iných skutkov podľa súdu zavraždili Petra Klešča a Jána Kromku.

Spomínané vraždy údajne súviseli s bojom konkurenčných skupín v podsvetí. K usmrteniu Jána Kromku došlo 24. septembra 1997. Prokuratúra zo skutku obžalovala Badóa, Borženského a Horvátha. Mali sa na ňom zúčastniť aj ďalší, dnes už nebohí údajní členovia podsvetia Róbert Holub, Štefan Fabian a Peter Klešč. Poškodeného mala skupina mužov uniesť do Vajkoviec neďaleko Košíc. Neskôr ho údajne previezli do katastra obce Drienovská Nová Ves, kde mu niekoľkokrát strelili do hlavy a neskôr jeden z nich telo zapálil.

Obeťou druhej vraždy, z ktorej obvinili Badóa, Horvátha a Surového, bol Peter Klešč. Podľa obžaloby páchatelia mali na pokyn inej osoby usmrtiť brata Róberta Holuba. Útočníci 2. októbra 1997 vtrhli do bytu na Kustrovej ulici v Košiciach a spustili streľbu, pri ktorej náhodne zastrelili Klešča. Holubovmu bratovi sa však podarilo z bytu utiecť. Jedným zo strelcov mal byť aj dnes už nebohý Karol Szatmáry.

Vraždu Holubovho brata mal údajne nariadiť Mikuláš Černák, v súvislosti s dodržaním zásady špeciality však bolo v tomto prípade voči nemu zastavené konanie, pretože pri jeho vydávaní nedala česká strana súhlas na trestné stíhanie v tejto veci. Černák, ktorý bol medzitým odsúdený na doživotie, vypovedal v tomto procese ako svedok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu