Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dostali za mreže vrahov a mafiánov, odvolali ich

Šéf polície Jaroslav Spišiak
Šéf polície Jaroslav Spišiak

BRATISLAVA - Masové personálne výmeny otriasajú Úradom boja proti organizovanej kriminalite, napísal dnes denník Pravda. V Banskej Bystrici sa vedenie polície postupne zbavuje vyše tridsiatich kriminalistov, ktorí sa podieľali na úspešnom vyšetrovaní najzávažnejších mafiánskych prípadov.

Ako informuje denník, ide o ľudí, ktorí spolu s prokuratúrou dostali za mreže napríklad zločincov v kauze kyselinári, vrahov podnikateľa Jána Kubašiaka či nájomného zabijaka podsvetia Alojza Kromku.

Rozkazom ministra vnútra Daniela Lipšica boli 9. októbra odvolaní z funkcií: šéf Úradu boja proti organizovanej kriminalite Stred Milan Lučanský aj jeho zástupca Jozef Mičieta. Spolu s nimi musia elitný policajný útvar do dnešného dňa opustiť všetci riadiaci pracovníci tohto útvaru. Odísť by mali ďalší tridsiati vyšetrovatelia, ktorí majú dlhoročné skúsenosti v objasňovaní kriminality organizovaného zločinu s vynikajúcimi výsledkami.

Vedenie úradu im v pondelok podľa informácií Pravdy oznámilo, nech si hľadajú iné miesta. Dôvody personálnych zmien policajný prezident Jaroslav Spišiak neobjasnil. „Neexistuje právny predpis, ktorý by nám ukladal povinnosť informovať o personálnych zmenách v policajnom zbore,“ odkázal.

V stanovisku, ktoré Spišiak denníku poskytol okrem iného uviedol: „V prípade zverejnenia dôvodov by sa museli dotknúť aj negatívnych stránok osobnosti pracovníkov, ktoré sa u niektorých naplno prejavili tým, že podsúvajú dezinformácie médiám, prezrádzajú štátne tajomstvá a očierňujú súčasné vedenie polície a tým celý policajný zbor.“ Šéfom elitného útvaru Lučanskému a Mičietovi ponúklo vedenie polície podľa zdrojov Pravdy miesta na okresnom riaditeľstve v Žiline.

Obaja vyšetrovatelia, ktorí sú v polícii už vyše dvadsať rokov, by tam mohli nastúpiť na miesta určené pre policajných nováčikov zaradených v 4. platovej triede. Ich reakcie sa denníku nepodarilo získať. V Úrade boja proti organizovanej kriminalite sa už pred časom vymenilo vedenie. Ako Pravda minulý týždeň informovala, z jeho vedenia odišiel Ivan Ševčík, policajt, ktorý sa podieľal na úspešnom vyšetrovaní zločinov Mikuláša Černáka.

Jemu vedenie polície ponúklo post na okresnom riaditeľstve v Prievidzi. Ševčík aktuálne odvolanie skúseného tímu špičkových vyšetrovateľov označil za stratu pre kriminalistiku, a naopak, za veľký úspech pre mafiu. Naznačil, že vedenie polície sa teraz môže snažiť o ich kriminalizáciu.

„Teraz môžeme čakať na to, že nás začnú kriminalizovať. Oni teraz na to majú sily a prostriedky,“ vyhlásil Ševčík.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu