Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čo by malo každé dieťa vedieť o kyberšikanovaní

Kyberšikana
Kyberšikana (Zdroj: thinkstock)

S ubližovaním a násilím sa stretávame nielen na internete, ale aj v bežnom živote. Drobné posmešky, „vtipné“ prezývky, nadávky, ohováranie, výsmech a ponižovanie. Mohlo by sa zdať, že keď pri kyberšikanovaní nedochádza k fyzickému zraneniu, nedeje sa tvárou v tvár, len niekde vo fiktívnom svete internetu, tak sa obeti nič vážne nemôže stať alebo sa z toho rýchlo otrasie a ide sa ďalej.

Nie je to tak – aj ublíženia vo virtuálnom priestore vedia bolestivo zasiahnuť citlivé miesta, dokážu zamávať so sebaúctou a obeť o sebe začne pochybovať a dostane sa do izolácie, príde o priateľov – dôsledky kyberšikanovania sa prejavia v jej každodennom živote.

Následky kyberšikanovania

Následky kyberšikanovania sú veľmi individuálne. Niektoré deti sa s ním vedia vysporiadať aj samé, najmä ak trvalo krátko, ale u iných to môže predstavovať záťaž, ktorá je nad ich sily. Táto záťaž môže byť pre obeť taká veľká, že čokoľvek ostatné prestáva mať význam, dokonca sa môže zdať, že ani neexistuje žiadne východisko a nikdy už nebude lepšie. Deti by sme preto mali naučiť základné pravidlá, ako si poradiť s kyberšikanovaním:

  1. Dávaj si pozor na to, čo o sebe zverejníš na internete. Zváž, komu prezradíš svoj email, telefónne číslo alebo adresu, komu dáš prístup k svojim fotografiám alebo profilu, komu dovolíš, aby ťa odfotil alebo natočil na video. Keď ukončíš prácu na počítači, nezabudni sa odhlásiť, najmä keď používaš počítač v škole alebo u kamarátov.
  2. Ak sa ti na internete niekto vysmieva, nadáva ti, vyhráža sa ti alebo ti ináč ubližuje, nemá na to právo a ty sa vždy môžeš nejakým spôsobom brániť. Daj agresorovi pokojne a dôrazne najavo, že si takéto správanie neželáš, a ďalej s ním nekomunikuj. Ak sa ho budeš snažiť presviedčať, len ho povzbudíš v tom, aby pokračoval – on totiž chce vidieť tvoju reakciu a tvoj strach.
  3. Ak kyberšikanovanie neprestáva, nenechávaj si to pre seba. Ak je ti niečo veľmi nepríjemné alebo ťa niečo trápi, nejde o maličkosť. Aj pre dospelého je ťažké zvládnuť opakované ubližovanie, zastrašovanie alebo vyhrážanie. Popros o pomoc kamarátov, povedz o kyberšikanovaní niekomu dospelému – rodičovi, učiteľovi, psychológovi, polícii, kontaktuj linku Pomoc.sk (116 111). Nespravil si nič zlé a nie je dôvod nato, aby si sa za to hanbil alebo musel trpieť.
  4. Na internete môžeš agresora zablokovať alebo ho nahlásiť administrátorovi stránky. Ak sa stretneš s útokmi, posmechom či vyhrážkami, všetky dôkazy (SMS správy, emaily, stránky, čet) si ukladaj.
  5. Kyberšikanovanie nie je správne a môže niekomu veľmi ublížiť. Dobre si rozmysli, čo na internete robíš, či už zo zábavy, z hnevu alebo z túžby po pomste. To, čo ty vnímaš ako nevinný žart, môže druhého veľmi zraniť. Ak sa niekomu na internete vysmievaš, nadávaš mu alebo sa mu vyhrážaš, tak si ty sám tým, kto „kyberšikanuje“. Mysli na to, že niektoré činy sa už nedajú vymazať alebo vziať späť. Ak ubližuješ, raz ťa to môže mrzieť a môžeš sa neskôr za svoje správanie cítiť trápne.
  6. Ak si všimneš, že niekto niekomu na internete alebo pomocou mobilu ubližuje, posmieva sa mu, ponižuje ho, nezostaň ticho. Pomôž obeti, zastaň sa jej, povedz o tom niekomu dospelému. Buď tým, kto zabráni ubližovaniu, násiliu a nespravodlivosti. Ak páchateľ vidí, že obeť nie je sama, často s ubližovaním prestane.

Téme kyberšikanovania sa podrobne venuje multimediálny vzdelávací projekt Kyberšikanovanie.sk určený pre slovenské základné a stredné školy, ale aj iné štátne i súkromné inštitúcie pracujúce s deťmi a mládežou. Učiteľom prináša praktickú príručku s pracovným zošitom, 25 aktivitami a DVD s výberom filmov slovenskej aj zahraničnej produkcie. Viac informácií nájdete na www.kybersikanovanie.sk

Autori:

Monika Gregussová, psychologička

Miro Drobný, odborník na prevenciu

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu