Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ako si nepokaziť Vianoce

Ako si nepokaziť Vianoce Zobraziť galériu (3)
Ako si nepokaziť Vianoce (Zdroj: IPcko.sk)

Nenechajme sa pohltiť sviatočným zhonom! Užime si Vianoce naplno!

Vianoce sa nám pomaly blížia. V obchodoch hrajú koledy, všade okolo je vianočná výzdoba a naháňame sa za darčekmi. Pre niekoho je to čaro vianočného obdobia, no väčšina by viac uvítala tiché sviatky v kruhu rodiny, zasneženú krajinu a prostredie lásky a pokoja. Prírodu veľmi neovplyvníme, no to, ako sa budeme cítiť je v našich rukách. O tom, ako si nepokaziť Vianoce hovoria aj psychológovia v rámci projektu Neboj sa byť normálnym. Každý mesiac prinášajú videá s odborníkmi, ktorí sa vyjadrujú k zaujímavým témam zo života v spoločnosti. Tentokrát nás zaujíma ako sa priblížiť k spomínanej idylke.

Internetová poradňa pre mladých IPčko.sk, ktorá stojí za touto videokampaňou, sa každý rok v období sviatkov stretáva s tým, že mladí ľudia sa cítia viac osamelí a smutnejší než obvykle.

„Je to práve Vianocami a tým, čo pre nás tieto sviatky predstavujú. Všetci túžime byť na Vianoce šťastní a v kruhu svojich najbližších. Niekedy nám však život nenahráva, a stane sa, že veci nejdú tak, ako by sme chceli. A sklamanie, ktoré prichádza je o to väčšie. Už len preto, že je to na Vianoce“, vysvetľuje Marek Madro z internetovej poradne IPčko.sk

Ak sa k tomu všetkému pridá ešte aj stres z nákupov, pečenia, upratovania a chystania, tak vianočná idylka sa nám nadobro stratila. „Je ľahké povedať, neberte to tak vážne. Vianoce nie sú o darčekoch či dokonalej výzdobe. Vieme to všetci, no aj tak sa náhaňame a snažíme. Chceme predsa druhým urobiť radosť. Vtedy sa však pýtam: Urobí im radosť môj spokojný úsmev a malá drobnosť od srdca, alebo síce veľkolepá príprava, no k tomu ustaraný a zničený výraz? A tak sa stane, že Vianoce prejdú a my sa ich iba zúčastníme namiesto toho, aby sme si ich vychutnali“, pokračuje Madro.

Ako si však Vianoce vychutnať tým správnym spôsobom?

Pozrite si krátke video a nazbierajte pár tipov.

„V týchto dňoch sme pripravili v Bratislave na tému Ako si nepokaziť Vianoce verejnú diskusiu. Hosťami boli významné osobnosti z oblasti psychológie. Tieto diskusie pripravujeme pravidelne a vždy sa potešíme obrovskému záujmu verejnosti“, hovorí o projekte GAUČ koordinátor projektu Filip Hric.

Čo však v prípade, že sa nám to aj tak vymkne z rúk?

Internetová poradňa pre mladých IPčko.sk bude online aj cez Vianoce. Od Štedrého dňa až do 30.decembra budú bezplatne prostredníctvom chatu v čase od 14.oo do 00.oo k dispozícii odborne školení dobrovoľníci z oblasti psychológie a sociálnej práce, ktorí radi pomôžu. „Nechceme nikoho nechať počas sviatkov smutného. Radi prispejeme k tomu, aby mohli mať všetci krajšie Vianoce“, hovorí riaditeľ organizácie Marek Madro.

 

Viac o internetovej poradni zistíte na ich stránkach www.ipcko.sk.

 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu