Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Začiatok školského roka nesie so sebou zmeny: Ťažko si zvykáte?

September je pre mnohých ľudí často veľmi stresujúci. Spolu s ním totiž zakaždým príde aj niekoľko zmien, na ktoré si človek potom musí zvykať. Nielenže počasie je zrazu sychravejšie a každým dňom sa zmierujeme s tým, že leto aj s dovolenkami sú nadobro preč, ale zvlášť pre školákov a študentov sa toto obdobie viaže s návratom do školských lavíc.

Všade dobre, doma najlepšie

Najkritickejším momentom je práve prestup na inú školu, strednú školu či univerzitu, keď je zrazu tých zmien v živote mladého človeka ešte viac. Musí si zvykať na nové prostredie, nových ľudí, nový štýl vzdelávania a výučby a neraz opúšťa i svoj domov. Nie je hanbou, že viacerí mladí toto obdobie nesú veľmi ťažko. Internetová poradňa pre mladých IPčko.sk, kde sa denne ľudia hľadajúci pomoc zdôverujú so svojimi ťažkosťami, sa problematikou adaptácie do nového prostredia stretáva takmer denne.

„Píšu nám mladí, ktorí pociťujú smútok za domovom a za starými priateľmi, s ktorými sa teraz už nemôžu stretávať toľko čo predtým. Niekedy sa stáva, že tieto priateľstvá celkom vyhasnú, čo im opäť neprispieva k tomu, aby sa cítili dobre. Mnohí mladí majú ťažkosti nadviazať nové vzťahy v novom prostredí. Cítia sa mimo kolektív a opustení“, hovorí o problematike dnešných mladých riaditeľ internetovej poradne IPčko.sk Marek Madro.

„Prišla som o najcennejších ľudí, o priateľov, ktorí som mnou za tých pár rokov, čo sme sa poznali, preskákali všetko možné aj nemožné. Prišla som o pocit bezpečia, o pocit šťastia, že sa mám na koho spoľahnúť. Trávim prevažnú časť týždňa vo veľkom meste. Často sa prechádzam ulicami, len tak, nič nehľadajúc. Prechádzam sa nimi sama, stretávam ľudí, ktorí sa niekam ponáhľajú a ja si vždy uvedomím, že ja nemám za kým. Jediné, čo ma čaká, je cesta zo školy, z mesta, alebo obchodu električkou či autobusom, a neútulná izba na internáte. Môj pocit bezmocnosti a osamelosti sa ešte viac prehlbuje“, zdôverila sa v blogu poradne IPčko.sk neznáma študentka.

Strach nie je nepriateľ

Spomínané ťažkosti s adaptáciou na nové prostredie nie sú nič nenormálne či neobyčajné. „Takmer každý človek sa pri nástupe nejakých väčších zmien cíti nesvoj, prežíva drobné úzkosti a strach. Dokonca aj keď sú zmeny v živote človeka pozitívne, tak vedia životom pekne zatriasť“, hovorí psychologička a dobrovoľníčka z internetovej poradne Lucia Bokorová. Môže sa zdať, že lipneme na tom, čo už poznáme a na čo sme zvyknutí, a tak predstava, že by sme si mali znovu zvykať na niečo nové, nás úplne ochromí. „Mladí ľudia majú pocit, že sa od nich očakáva, že s úsmevom na tvári všetko prejdú. Myslím si, že je dôležité, aby si dovolili byť takými, akí sú. Ak to aj zrovna nie je príjemné, tak to patrí do výbavy človeka, rovnako ako dobrá nálada a zábava. Nie je to ich zlyhanie, ak majú ťažkosti, je to ľudské“, zhŕňa psychológ a psychoterapeut Miroslav Záhumenský.

Video je súčasťou osvetovej kampane Neboj sa byť normálnym, ktorá ľudí zoznamuje s rôznymi psychickými ťažkosťami a problémami bežného života, aby ich vedeli lepšie prekonávať a v prípade potreby sa nebáli vyhľadať pomoc. Viac o poradni nájdete na ich webe.

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu