Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ako byť priateľom pre každého?

(Zdroj: iPcko)

Nemožný ideál sa pokúšajú napĺňať dobrovoľníci internetovej poradne IPčko.sk

IPčko.sk je internetová poradňa pre mladých. Skupina mladých dobrovoľníkov z oblasti psychológie a sociálnej práce denne prispieva k tomu, aby bolo na svete čoraz viac šťastnejších a spokojnejších mladých ľudí.

Vždy, keď treba

Poradní na internete nájdete viac. Máloktorá sa však môže pochváliť okamžitou reakciou. Ba čo viac, reakcia nie je len zhrnutím pár viet a odporúčaní, ale živým dialógom. Aj keď len cez písmená v chat-konverzácii.

Niekoľko dobrovoľníkov je každý deň k dispozícii online, aby tak boli vždy pripravení na chat s človekom, ktorý sa ocitol v núdzi. „Najčastejšie nám píšu mladí ľudia vo veku 16 až 25 rokov, ktorých trápia rôzne životné ťažkosti. Či už ide o vzťahy a kamarátstva, problémy v rodine, škole alebo sa jednoducho necítia dobre. Stále viac pribúda rozhovorov o pocitoch nezmyselnosti vlastného života, ktoré sú sprevádzané depresiami a neraz i sebapoškodzujúcim sa správaním. Niekedy je to iba krátky moment, kedy sa človek cíti zle a nechce byť sám“, hovorí o význame takejto online pohotovosti Marek Madro, riaditeľ občianskeho zruženia Inštitút PRIJATIA,  ktoré prevádzkuje internetovú psycho- sociálnu poradňu pre mladých IPčko.sk.

 

Ako to funguje?

Online psychologickú pomoc IPčko.sk ponúka ľuďom zadarmo už viac než 2 roky. Počas tohto obdobia sa už niekoľkokrát presvedčili, že anonymita internetu, priateľský prístup zo strany poradcov dobrovoľníkov a neformálny charakter celého rozhovoru, dokážu veľa. „Ľudia sa nám oveľa ľahšie zdôveria s tým, čo ich trápi a spoločne môžeme potom hľadať riešenia“, vysvetľuje jedna z dobrovoľníčok poradne Katka Vincová.

„Nenahrádzame ľuďom skutočných priateľov. Sme však nablízku v situáciách, keď by niekoho takého potrebovali. Z rôznych príčin sa stáva, že ľudia sú vo svojich ťažkostiach zrazu sami a bez akejkoľvek opory. A tým sa všetko len viac zhoršuje. Preto sme tu my“, dodáva Marek Madro.

Ako sa stať dobrovoľníkom?

„Samotné priateľstvo sa stalo aj námetom našej náborovej kampane, ktorú štartujeme už v týchto dňoch. Je to skvelá príležitosť pre všetkých, ktorí by chceli takýmto spôsobom pomáhať. Pre študentov psychológie či sociálnej práce je to skvelá prax a pre tých, čo radi pomáhajú, možnosť, kde sa môžu realizovať“, hovorí o prebiehajúcom nábore nových dobrovoľníkov Marek Madro.

Každý, koho táto myšlienka oslovuje, má teraz jedinečnú šancu pridať sa do tímu dobrovoľníkov na poradni. Stačí zaslať svoje CV a krátku úvahu na zadanú tému do 3. októbra 2014.

Všetky potrebné informácie nájdete na www.ipcko.sk

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu