Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Viete presne, čo spadá pod pojem softvérové pirátstvo?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Softvérové pirátstvo je neoprávnené kopírovanie alebo distribúcia softvéru chráneného autorským právom. Môže k nemu dôjsť kopírovaním, sťahovaním, zdieľaním, predajom alebo inštalovaním hromadných kópií do osobných počítačov alebo pracovných staníc.

Dôležité si je uvedomiť, že pri kúpe softvéru si kupujeme licenciu na jeho používanie, nie samotný softvér. Licencia vám poskytne informáciu o tom, koľko krát je možné softvér inštalovať. Ak si zo softvéru urobíte viac kópií, než dovoľuje licencia, dopúšťate sa pirátstva.

Či urobíte sporadicky pár kópií pre priateľov, distribuujete alebo sťahujete pirátsky softvér z internetu, alebo si kúpite softvérový program, ktorý následne inštalujete na viaceré počítače (vrátane osobného), porušujete autorské práva. Vo všetkých týchto prípadoch ide o softvérové pirátstvo.

Všetko sa teda odvíja od licencie. Pozrime sa na to prečo je práve ona taká kľúčová....

Treba si uvedomiť, že vývoj softvéru je tímovou prácou, v ktorej sa spájajú kreatívne nápady a talent programátorov, textárov a grafikov. A rovnako ako väčšina iných diel, akými sú napríklad knihy, hudba či filmy, aj počítačový softvér je chránený autorským zákonom.

Zakúpením softvéru sa nestávate vlastníkom autorských práv. Získavate len právo softvér používať za dodržania istých obmedzení stanovených vlastníkom autorských práv, teda výrobcom softvéru.

Presné pravidlá sú opísané v dokumentácii priloženej k produktu – v licencii. Je preto bezpodmienečne nutné, aby ste týmto pravidlám rozumeli a dodržiavali ich. Odporúčame vám ich poriadne preštudovať a zodpovedne k nim pristupovať.

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu