Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Som počítačový pirát a nebojím sa odhalenia. Aj tak mi na to nevedia prísť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

Možno takto donedávna zmýšľalo na Slovensku veľa ľudí, ktorí sa spoliehali, a ešte sa stále spoliehajú na to, že spoločnosť, polícia, ani žiadny iný subjekt nemá dostatočné páky, ako odhaliť ich protizákonnú činnosť.

Opak je pravdou. Spoločnosť BSA The Software Alliance  neustále školí policajtov, vyšetrovateľov a odborníkov , ktorých úloha je kontrolovať,  odhaľovať a objasňovať  počítačovú kriminalitu.

Iste sa pýtate, ako to vyzerá v skutočnosti.

Predstavte si situáciu, keď predajcu hardvéru a softvéru, ktorý rád ponúka „nezákonné“ riešenia súkromným alebo aj právnickým osobám,  príde  avštíviť človek v utajení a vykoná u neho takzvaný mystery shopping. Nič netušiaci predajca sa teší, že opäť zarobil na niekom, komu predal softvér nezákonne, pritom ale poslúžil kompletným dôkazovým materiálom tímu policajtov, ktorí ho už niekoľko hodín po predaji odvádzajú na policajnú stanicu. Zaistia  mu písomné dokumenty, , hardvér i softvér z jeho kancelárie a prekontrolujú a zaistia stopy na mieste. Jeho obchod v tom čase vyzerá ako mravenisko plné policajtov a hlavný vyšetrovateľ sa na neho ešte len „chystá“ pri vznesení obvinenia.

Otázne je, či to všetko stojí za to.

Pri takejto  razii sa  okrem daného počítača zaistia aj všetky inštalačné média nachádzajúce sa v predajni, najmä vykazujúce znaky napaľovania, prípadne aj samotné počítače kontrolovanej predajne. Následne polícia začne trestné stíhanie podľa § 283 Trestného zákona pre porušovanie autorského práva  voči konkrétnej osobe, väčšinou majiteľovi alebo technikovi, t.j. voči tomu, kto daný nelegálny softvér do počítača nainštaloval. Na výsluchy na políciu musia ísť samozrejme všetci zamestnanci predajne. A toto si nepraje asi žiadna  poriadna predajňa počítačov.  Stále teda  platí staré pravidlo – legálnym podnikaním ďalej zájdeš!

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu