Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Riadne licencovaný softvér by na Slovensku poskytol štvornásobnú ekonomickú výhodu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

Keby sa zvýšilo u nás používanie riadne licencovaného softvéru, malo by to pre slovenské hospodárstvo väčší efekt ako umožnenie obdobného nárastu používania pirátskeho softvéru. Vyplýva to zo štúdie, ktorú zorganizovala BSA | The Software Alliance a INSEAD, jedna z najlepších obchodných škôl na svete.

Matematická rovnica je pritom taká jednoduchá. Jednopercentný nárast v používaní licencovaného softvéru by navýšil národný produkt Slovenska o približne 97 miliónov euro v porovnaní s 22,5 miliónmi euro pri rovnakom zvýšení pirátskeho softvéru . To zjednodušene povedane znamená, že riadne licencovaný softvér by poskytol pre slovenskú ekonomiku dodatočnú hospodársku hodnotu vo výške 74,6 miliónov euro. A to je už teda poriadny prínos.

Táto štúdia jasne potvrdila, že legálny t.j. licencovaný softvér nie je dobrý len pre firmy, ale ide aj o dôležitý prvok pre celkový  národný hospodársky rast. Štát, orgány uplatňujúce právo a aj samotné slovenské firmy by preto mali využiť každú možnosť získať výhody zo znižovania pirátstva a z podpory používania  licencovaného softvéru.

V rámci štúdie sa tiež zistilo, že každý dolár navyše investovaný do riadne licencovaného softvéru má odhadovanú návratnosť 95 euro. Naproti tomu návratnosť z každého dolára navyše na použitie pirátskeho softvéru je len 32 euro.

Z ďalších zistení štúdie vyberáme:

  • Celosvetové zvýšenie používania licencovaného softvéru o 1% by predstavovalo pre svetovú ekonomiku odhadovaných 57 miliárd euro v porovnaní s 15,5 miliardami z pirátskeho softvéru — rozdiel 41 miliárd euro. 
  • Každá krajina zahrnutá v štúdii zaznamenala väčšiu hospodársku návratnosť v prípade riadne licencovaného softvéru v porovnaní s pirátskym softvérom.
  • Celkove je návratnosť investície jedného dolára do riadne licencovaného softvéru najvyššia v rozvojových krajinách — priemerné zvýšenie HDP o 340 euro. O výhodu však ide pri krajinách s akoukoľvek výškou príjmov: pri krajinách s vysokými príjmami má každý dolár navyše investovaný do licencovaného softvéru priemernú investičnú návratnosť 91 euro a pri krajinách so stredne veľkými príjmami 109 euro. 

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu