Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Čo je softvérové pirátstvo a ako sa dá proti nemu bojovať?

Business Software Alliance
Business Software Alliance

Softvérové pirátstvo je je neoprávnené používanie softvéru, ktorý je chránený autorským právom. K pirátstvu môže dochádzať pri kopírovaní, sťahovaní, zdieľaní alebo aj pri samotnom predaji softvéru. Ďalšou častou formou pirátstva je inštalácia viacerých kópií softvéru do osobných alebo pracovných počítačov nad rámec zakúpenej licencie.

Veľa ľudí si neuvedomuje, že pri nákupe softvéru si nekupuje vlastný softvér (program), ale len licenciu t.j. súhlas na jeho používanie. Táto licencia určuje, akým spôsobom možno so softvérom zaobchádzať – napríklad koľkokrát je možné softvér nainštalovať – takže je potrebné si veľmi dobre prečítať podmienky licenčnej zmluvy. Pokiaľ urobíte viac kópií, ako to povoľuje licencia, dopúšťate sa pirátstva.

Na Slovensku proti takýmto aktivitám už niekoľko rokov bojuje spoločnosť Business Software Alliance (BSA). Je to neziskové profesijné združenie, ktorého cieľom je podporovať dosahovanie cieľov firiem z oblasti softvérového priemyslu a súvisiacich výrobcov hardvéru. Venuje sa presadzovaniu podmienok bezpečného a legálneho digitálneho sveta. BSA má ústredie vo Washingtone DC a pôsobí vo viac než 80 krajinách. Na Slovensku je zastúpená právnym zastúpením v Bratislave.

BSA chráni práva duševného vlastníctva poskytovateľov softvéru, presadzuje  legislatívu v oblasti softvérových autorských práv a podnecuje jej dodržiavanie.

Ak aj Vás znepokojuje používanie nelegálneho softvéru, alebo máte podozrenie, že Váš spolupracovník, kolega alebo dokonca bývalý zamestnávateľ používa softvér bez príslušnej licencie - ohláste pirátstvo online Slovakiareportpiracy@bsa.org alebo Slovakia@bsa.org. Zaberie Vám to len chvíľu a informáciu, ktorú poskytnete, budeme považovať za prísne dôvernú - správu môžete dokonca podať anonymne.

 

Čo potrebujete k nahláseniu softvérového pirátstva?

  1. Základné informácie o subjekte , kde k pirátstvu dochádza.
  2. Informácie o nelegálnom softvéri – o aký softvér ide, počet  nelegálnych inštalácií.
  3. Dôvody, prečo daná organizácia podľa Vás používa pirátsky softvér.
  4. Trochu Vášho času.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu