Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Obávaný koronavírus sa šíri, takmer 35-tisíc infikovaných: Nádej prináša látka s českou stopou!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Chinatopix via AP)

PRAHA - Zatiaľ síce neexistuje stopercentný liek na nebezpečný koronavírus, šíriaci sa v poslednom období z Číny, avšak jedna z aktuálne najsľubnejších látok nosí v sebe hlbokú českú stopu - pred rokmi ju pomáhal vyvinúť tím, ktorý viedol Tomáš Cihlář, napísal v sobotu spravodajský server iDNES.cz.

VIDEO V Rooseveltovej nemocnici vykonali cvičenie pre prípad nakazenia koronavírusom

Látka zvaná remdesivir mala pôvodne liečiť ebolu. Vedec Cihlář je žiakom českej vedeckej ikony, chemika Antonína Holého, objaviteľa antivirotík, ktoré pomáhajú liečiť milióny ľudí na celom svete a sú základom na výrobu doposiaľ najúčinnejších liekov proti AIDS i ďalším chorobám.

Preparát remdesivir ponúkla na experimentálnu liečbu jedna americká firma, ktorá zároveň do Holého liečiv aj investovala. Či tento liek na koronavírus zaberie, ukážu klinické skúšky, poznamenáva iDNES.cz.

"Bol by to v liečbe prelom," potvrdzuje Jan Konvalinka z Ústavu organickej chémie a biochémie Akadémie vied ČR. Testy remdesiviru na pacientoch začali v piatok čínski lekári v nemocniciach v epicentre nákazy, niekoľkomiliónovom meste Wu-chan, odkiaľ tiež pochádza väčšina chorých. Liečiť budú 761 nakazených osôb, približuje iDNES.cz.

Na svete sa míňajú ochranné rúška, ako aj ďalšie zdravotnícke pomôcky na ochranu pred novým druhom koronavírusu.
Zobraziť galériu (3)
Na svete sa míňajú ochranné rúška, ako aj ďalšie zdravotnícke pomôcky na ochranu pred novým druhom koronavírusu.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Piatich Britov nakazil jeden človek

Piatim Britom vrátane jedného dieťaťa diagnostikovali vo Francúzsku nový typ koronavírusu, informovali taktiež v sobotu na svojich webových stránkach stanice Sky News a BBC. Nakazení Briti prišli do kontaktu s mužom, ktorý bol predtým v Singapure.

Francúzska ministerka zdravotníctva Agnes Buzynová podľa BBC povedala, že pätica prišla do kontaktu s Britom, ktorý sa v januári vrátil zo Singapuru. Všetci sa istý čas zdržiavali na tom istom mieste v horskej chate na východe Francúzska. Zdravotný stav nakazených podľa Buzynovej nevyvoláva obavy.

Nakazených je takmer 35-tisíc ľudí

Novým druhom koronavírusu sa už na celom svete nakazilo dovedna vyše 34.800 ľudí. Agentúra AP prináša aktuálny zoznam infikovaných osôb podľa krajín, ako ho v sobotu v Pekingu sumarizovali zdravotnícke zdroje.

O život prišiel aj čínsky lekár, ktorý varoval pred koronavírusom.
Zobraziť galériu (3)
O život prišiel aj čínsky lekár, ktorý varoval pred koronavírusom.  (Zdroj: Profimedia)

Prečítajte si aj: Svoj boj napokon prehral: Čínsky lekár, ktorý varoval pred koronavírusom, zomrel

- Čína: 722 mŕtvych a 34.546 potvrdených prípadoch infekcie v pevninskej Číne. Navyše, Hongkong hlási 25 prípadov vrátane 1 úmrtia. Macao má 10 prípadov. Väčšina úmrtí je v stredočínskej provincii Chu-pej, kde choroba spôsobená novým typom koronavírusu bola aj vlani v decembri po prvý raz zistená.
- Japonsko: 89
- Singapur: 33
- Thajsko: 32
- Južná Kórea: 24
- Taiwan: 16
- Malajzia: 16
- Austrália: 14
- Nemecko: 13
- Vietnam: 13
- Spojené štáty: 12
- Francúzsko: 6 (počet prípadov nákazy koronavírusom vo Francúzsku sa medzičasom zvýšil na 11 osôb, pozn.red.)
- Kanada: 6
- Spojené arabské emiráty: 5
- Filipíny: 3 (vrátane 1 úmrtia)
- Británia: 3
- India: 3
- Taliansko: 3
- Rusko: 2
- Belgicko: 1
- Nepál: 1
- Srí Lanka: 1
- Švédsko: 1
- Španielsko: 1
- Kambodža: 1
- Fínsko: 1

Viac o téme: LátkaLiekČínaČeská republikaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu