Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Solejmání zrejme plánoval útoky na štyri americké ambasády, povedal Trump

Donald Trump a Kásem Solejmání
Donald Trump a Kásem Solejmání (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci, Office of the Iranian Supreme Leader)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump sa domnieva, že vplyvný iránsky generál Kásem Solejmání, ktorého minulý týždeň zabil americký dron v irackom hlavnom meste Bagdad, plánoval útoky na štyri veľvyslanectvá Spojených štátov. Napísala o tom agentúra AFP.

"Môžem prezradiť, že sa domnievam, že pravdepodobne malo ísť o štyri veľvyslanectvá," povedal Trump v rozhovore pre televíznu stanicu Fox News, ktorý má byť v plnom rozsahu odvysielaný v piatok večer miestneho času. "Pravdepodobne sa to malo týkať ambasády v Bagdade," naznačil.

Iránske revolučné gardy vypálili v stredu v skorých ranných hodinách miestneho času rakety na dve základne v irackých provinciách Anbár a Arbíl, kde sa nachádzajú príslušníci amerických a spojeneckých ozbrojených síl. Útok bol odvetou za minulotýždňové zabitie iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního pri cielenom útoku americkej armády blízko letiska v hlavnom meste Iraku.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v piatok pred novinármi zopakoval, že Solejmání plánoval bezprostredne hroziaci "veľkorozmerný útok proti americkým záujmom" na Blízkom východe. Spojené štáty podľa neho získali "špecifické informácie" o tomto pláne, ktorého terčom mali byť objekty ako veľvyslanectvá či vojenské základne "po celom regióne".

Viac o téme: Donald TrumpIránWashingtonSpojené štátyKásem Solejmání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu