Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kolumbia v ťažkom boji proti obchodovaniu s drogami: Pompeo s milými slovami na ich adresu

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Zdroj: SITA/AP/Jens Meyer)

BOGOTA - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v utorok pochválil úsilie Kolumbie v boji proti obchodovaniu s drogami a ocenil "veľké obete" bezpečnostných síl, ktorých príslušníci pri takýchto operáciách utrpeli zranenia.

Kolumbia pred dvoma týždňami oznámila, že v roku 2019 ručne zničila rekordné množstvo rastlín koky na plantážach. Listy koky sú základnou surovinou na výrobu kokaínu, teda tvrdej drogy, pripomenula tlačová agentúra AFP.

Kolumbia je najväčším producentom kokaínu na svete, pričom jej najväčším odbytiskom sú práve Spojené štáty. Pompeo povedal, že USA sú "vďačné za pretrvávajúce partnerstvo" s Kolumbiou, a ocenil "veľké obete" v radoch bezpečnostných síl, ktorých príslušníci neraz utrpia zranenia v boji proti obchodníkom s drogami, pašerákom a ozbrojeným gangom.

Šéf diplomacie USA, ktorý podniká cestu po krajinách Latinskej Ameriky a Karibiku, prisľúbil milión dolárov na podporu "zranených bojovníkov" týchto bezpečnostných síl. Nespresnil však, ako bude táto finančná pomoc prebiehať. Minulý týždeň oznámil Washington investíciu vo výške päť miliárd dolárov v Kolumbii práve v tých oblastiach, ktoré sú postihnuté nelegálnym obchodovaním s drogami.

Vlani v novembri zahynuli traja policajti a ďalších sedem utrpelo zranenia pri útoku bombou na policajnú stanicu na nepokojnom kolumbijskom juhozápade - táto oblasť je plná násilných gangov a ilegálnych drogových plantáží. Kolumbia si dala cieľ znížiť rozlohu plantáží s rastlinami koky o polovicu do rokov 2022-23.

Podľa Organizácie Spojených národov (OSN) bola v Kolumbii v roku 2018 koka vysadená na 169.000 hektároch, čo stačí na výrobu 1120 ton kokaínu. Kolumbijský prezident Iván Duque nedávno uviedol, že v roku 2019 zničili 100.000 hektárov takýchto plantáží a skonfiškovali 434 ton kokaínu. "Tieto výsledky dokazujú našu vôľu a odhodlanie poraziť spoločného nepriateľa - obchodovanie s drogami," vyhlásil po stretnutí s Pompeom kolumbijský minister obrany Carlos Holmes Trujillo.

Viac o téme: DrogyObchodovanieMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu