Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Londýn i Berlín odsúdili raketový útok Iránu, Čína vyzvala krajiny na zdržanlivosť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalid Mohammed)

LONDÝN - Británia a Nemecko v stredu odsúdili iránsky raketový útok na vojenské základne v Iraku, na ktorých sú umiestnení americkí a spojeneckí vojaci. Londýn vyjadril znepokojenie v súvislosti s možnými obeťami útoku. Informovala o tom agentúra AFP.

"Odsudzujeme tento útok na iracké vojenské základne, v ktorých sú umiestnené koaličné sily vrátane britských," povedal britský minister zahraničných vecí Dominic Raab. "Znepokojujú nás správy o obetiach a balistických raketách," dodal.

Nemecká ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová uviedla, že vláda takúto "agresiu odsudzuje tým najostrejším možným spôsobom". Pre nemeckú televíziu ARD povedala, že "teraz je najmä na Iráncoch, aby sa nezúčastňovali na ďalšej eskalácii". Nikto z nemeckých vojakov neutrpel zranenia, píše agentúra AP.

Annegret Krampová-Karrenbauerová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Photo/Markus Schreiber)

Podobne už aj Francúzsko, Poľsko, Dánsko a Fínsko predtým potvrdili, že medzi svojimi vojakmi zranených ani obete neevidujú. Pri stredajšom útoku zasiahlo dve základne dovedna 22 rakiet. Iránska štátna televízia uviedla, že išlo o pomstu za smrť iránskeho generála Kásema Solejmáního, ktorý prišiel o život minulý piatok pri americkom útoku neďaleko medzinárodného letiska v Bagdade.

Čína vyzvala krajiny na zdržanlivosť

Čína vyzvala všetky zúčastnené strany na zdržanlivosť v reakcii na stredajšie iránske raketové útoky na základne v Iraku, na ktorých sú umiestnení aj americkí vojaci. Informovala o tom agentúra DPA. "Súčasná situácie na Blízkom východe je zložitá a citlivá," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang. 

Zároveň všetky zúčastnené strany vyzval, aby zachovali zdržanlivosť. Krajiny by podľa hovorcu mali svoje konflikty riešiť prostredníctvom "dialógu, rozhovorov a ďalších mierových prostriedkov". Čína bude aj naďalej sledovať situáciu a udržiavať komunikáciu so všetkými stranami.

Sýria podporila letecký útok Iránu

Sýria prejavuje solidaritu s Iránom a uvádza, že Teherán má právo brániť sa, keď "čelí americkým hrozbám a útokom", píše agentúra AP.

Profesor Peter Viggo Jakobsen z Dánskej kráľovskej vojenskej akadémie (RDDC) v Kodani, ktorého AP cituje, povedal, že iránsky útok na amerických vojakov v Iraku bol "najmenším možným útokom, aký Irán mohol uskutočniť" a zároveň tvrdiť, že vykonal pomstu.

Telesné pozostatky generálmajora pochovali
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/K.M. Chaudary)

Irán podľa Jakobsenových slov "urobil všetko pre to, aby zabránil výskytu obetí na strane Američanov". Jakobsen takisto pripomenul, že podľa niektorých správ Irán Američanov vopred varoval. Sýria je spojencom Iránu v oblasti Arabského polostrova a Teherán poslal tisícky bojovníkov na pomoc jednotkám sýrskeho prezidenta Bašára Asada v občianskej vojne.

Iracký prezident odsúdil iránske raketové útoky

Iracký prezidentský úrad odsúdil stredajšie iránske útoky raketami na dve iracké vojenské základne, kde sú umiestnení americkí vojaci, a znovu kritizoval porušovanie suverenity Iraku. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Úrad irackého prezidenta Barhama Sáliha takisto vo vyhlásení uviedol, že osud amerických vojakov v Iraku je vnútornou záležitosťou vychádzajúcou z dohôd o boji proti extrémistickej organizácii Daeš.

Vo vyhlásení sa dodáva, že Irak "predtým deklaroval nesúhlas s tým, aby sa stal východiskovým bodom pre agresiu proti akejkoľvek krajine, a odmieta byť tiež zdrojom hrozby pre svojich susedov". Iracký premiér Ádil Abdal Mahdí v predchádzajúcich dňoch verejne oznámil, že americkí vojaci musia odísť z krajiny.

Londýn i Berlín odsúdili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Reagoval tak na cielený útok amerického dronu minulý týždeň v Bagdade, keď bol zabitý vplyvný iránsky generál Kásem Solejmání. Po tomto nálete iracký parlament schválil nezáväzné uznesenie vyzývajúce domácu vládu, aby vyhostila amerických a ďalších zahraničných vojakov v krajiny.

Jens Stoltenberg odsúdil iránsky raketový útok

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) odsúdil iránsky raketový útok na americké jednotky v Iraku. Jens Stoltenberg na Twitteri Irán vyzval, aby upustil od ďalšieho násilia. Predstaviteľ NATO, ktorý si želal zostať v anonymite, pre agentúru AP zas uviedol, že pri spomínanom útoku neprišiel o život žiaden vojak patriaci k NATO. Dodal, že situáciu "podrobne sledujú".

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

Slovinské ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že zo severného Iraku evakuuje šesť svojich vojakov, ktorí tam pôsobia v rámci výcvikovej misie vedenej Nemeckom. Vojaci sa pritom nachádzali na základni, ktorú ostreľovali iránske rakety. Ministerstvo potvrdilo, že ich vojakom sa nič nestalo a v čase útoku boli v úkryte. Zatiaľ nie je známe, kam ich premiestnia.

MZVaEZ podporuje výzvy k zastaveniu stupňovania napätia na Blízkom východe

Aktuálnu situáciu v Iraku a v regióne Blízkeho východu považuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR za nebezpečnú a podporuje výzvy k zdržanlivosti a na zastavenie stupňovania napätia. Informoval o tom tlačový odbor MZVaEZ SR.

V tejto súvislosti vyzýva MZVaEZ SR všetky zainteresované krajiny, aby pri riešení zložitej situácie nielen v Iraku, ale v širšom regióne Blízkeho východu uprednostnili diplomatický dialóg. "Rezort diplomacie odsudzuje akékoľvek porušovanie medzinárodného práva, najmä Charty OSN, ktorá je pilierom medzinárodnej bezpečnosti a vyzýva všetkých aktérov k dodržiavaniu noriem medzinárodného práva, vrátane medzinárodného humanitárneho práva," uviedol tlačový odbor.

MZVaEZ SR zároveň zdôrazňuje, že SR je pripravená aktívne participovať a pomáhať vláde Iraku pri stabilizácii krajiny a pri výcviku irackých bezpečnostných zložiek.

Viac o téme: OdsúdenieReakcieZdržanlivosťNemeckoČínaIránVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu