Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vo Francúzku sa konali masové protesty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ- Desaťtisíce ľudí sa vo štvrtok zúčastnili na protestnom pochode v Paríži proti zvýšeniu dôchodkového veku. Polícia a odbory však udávajú úplne odlišné počty demonštrantov - podľa polície ich bolo 65 000, podľa odborov až 300 000.

Francúzske odbory zorganizovali na štvrtok po celej krajine masové demonštrácie a pochody, ktorých sa konalo asi 231. Odhady počtu účastníkov sa však tak veľmi líšia aj v iných mestách, že údajom polície ani odborov sa nedá veriť. Na parížskom proteste sa podľa všetkého zúčastnilo menej ľudí než pred dvoma týždňami, keď účasť presiahla milión. Hlavný odborový zväz CFDT tvrdí, že po celom Francúzsku sa vo štvrtok na protestoch zúčastnilo 2,9 milióna, čo je viac než pred dvoma týždňami. Oficiálne počty zatiaľ neoznámili, no s najväčšiu pravdepodobnosťou budú oveľa nižšie.

Vláda pravicového prezidenta Nicolasa Sarkozyho plánuje zvýšiť vekovú hranicu pre odchod do dôchodku zo súčasných 60 na 62 rokov. Reformu už schválila dolná komora francúzskeho parlamentu. Teraz bude nasledovať jej preskúmanie v hornej komore, čo by podľa predpokladov malo ísť hladko. Vláda zdôvodňuje potrebu dôchodkovej reformy vysokým deficitom a starnúcou populáciou. Bez zásadných zmien dôchodkového systému by v roku 2050 dosiahol deficit podľa vlády viac ako 100 miliárd eur.

Po zavedení reformy by mal byť podľa predpokladov penzijný systém do roku 2018 vyrovnaný. Aj napriek reforme bude mať Francúzsko jednu z najnižších vekových hraníc odchodu do dôchodku spomedzi rozvinutých krajín. Nemci plánujú zvýšiť hranicu dôchodkového veku na 67 rokov a vo Veľkej Británii a Taliansku sa odchádza do dôchodku vo veku 65 rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu