Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rakúsky pracháč (90) si na Opernball zaplatil spoločnosť oscarovej herečky (85): Drsná KRITIKA a... Ani si s ním nezatancuje!

Jane Fonda a Richard Lugner Zobraziť galériu (7)
Jane Fonda a Richard Lugner (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Americká herečka a aktivistka Jane Fonda v stredu vyzvala Viedenskú štátnu operu, aby ukončila svoje partnerstvo so spoločnosťami vyrábajúcimi fosílne palivá. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Jane Fonda (85) pricestovala do Viedne na pozvanie rakúskeho stavebného magnáta Richarda Lugnera, ktorý od roku 1992 financuje účasť VIP hostí na svetoznámom Plese vo Viedenskej opere.

„Tieto fosílne spoločnosti sú zločinecké, zabíjajú ľudí a planétu. To, čo sa snažia robiť, aby boli spoločensky prijateľné, je dávať peniaze múzeám a operám. To nesmieme dopustiť," povedala dvojnásobná držiteľka Oscara. Mrzí ju tiež, že sponzorom opery je rakúska petrochemická spoločnosť OMV. Fonda povedala, že ľudia musia "počúvať mladých" a klimatických aktivistov, ktorí sa lepia na ulice a "snažia udržať našu myseľ sústredenú na túto krízu, ktorá môže znamenať koniec ľudskej civilizácie".

Jane Fonda
Zobraziť galériu (7)
Jane Fonda  (Zdroj: SITA)

Jane Fonda
Zobraziť galériu (7)
Jane Fonda  (Zdroj: SITA)

Napriek kritickým vyjadreniam sa Fonda hodlá zúčastniť na štvrtkovom Plese vo Viedenskej opere. Lugner jej totiž spolu s pozvaním ponúkol "veľa peňazí". Tancovať na plese však neplánuje. "Mám umelé rameno, dva umelé boky, dve umelé kolená, som stará a môžem sa rozpadnúť," zavtipkovala.

Suma, ktorú Lugner platí svojim čestným hosťom za účasť, je prísne stráženým tajomstvom. Medzi nimi boli už celebrity ako Sophia Loren, Pamela Anderson, Paris Hilton alebo Kim Kardashian, píše AFP.

O celebritných hostí Richarda Lugnera je vždy veľký záujem.
Zobraziť galériu (7)
O celebritných hostí Richarda Lugnera je vždy veľký záujem.  (Zdroj: SITA)

Fonda je známa protivojnovou aktivitou počas americko-vietnamskej vojny a je tiež otvorenou zástankyňou klimatických aktivít.

Britská Kráľovská opera v januári oznámila, že ukončila 33-ročnú sponzorskú zmluvu s energetickým gigantom BP.

Viac o téme: Jane FondaRichard LugnerOprenball
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu