Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nový album Beyoncé vyvolal veľké emócie: URAZILA zdravotne postihnutých, tí jej to dali VYŽRAŤ!

Beyoncé Zobraziť galériu (10)
Beyoncé (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES – Pred pár dňami vydala Beyoncé (40) svoj siedmy album. Od začiatku je však spojený s obrovskou vlnou kontroverzie, ktorá sa týka jednej piesne. Pobúrení zostali hlavne ľudia so zdravotným postihnutím! Čím sa spevácka hviezda previnila?

Album Renaissance sprevádzali veľké očakávania. Bodaj by aj nie. Beyoncé patrí medzi najvačšie hviezdy hudobnej scény a textársky a hudobne jej pomáhali také mená ako Drake, Skrillex alebo manžel Jay Z.

Od začiatku ho však sprevádza veľká vlna kontroverzie. Speváčka mala v piesni Heated podľa organizácii, ktoré zastupujú zdravotne postihnutých ľudí, nevhodne použiť skratku slova „spastic". To označuje chorobu, ktorá sa objavuje hlavne u ľudí s mozgovou obrnou a spôsobuje tuhnutie svalov. V hovorovej reči sa používa jeho skratka „swaz", ktorú použila aj Beyoncé, čo znamená divoký alebo bláznivý. Zároveň sa toto slovo ale používa aj ako urážka, ktorá zosmiešňuje zdravotne postihnutých ľudí.

Pieseň, ktorú napísala spoločne so spomínaným kanadským rapperom Drakeom, tak musela pozmeniť a problémové slovo nahradiť. Rovnaký problém mala v júni aj ďalšia americká speváčka Lizzo. Tá v piesni Grrrls použila rovnaké slovo ako Beyoncé a takisto ho musela zmeniť. 

Umelkyňa sa k celej situácii zatiaľ nevyjadrila, avšak prostredníctvom jej hovorcu vydala krátke stanovisko. „Slovo nebolo použité ako urážka žiadnej skupiny ľudí. V piesni však bude nahradené," napísal hovorca.

Austrálska aktivistka Hannah Diviney, ktorá predtým kritizovala aj Lizzo, na Twitter napísala: „To, že Beyoncé použila toto slovo, je pre mňa ako facka. Celá naša komunita sa snažila spraviť progres, aby sa neopakovala situácia, ktorá vznikla pri Lizzo. Asi musím pokračovať vo vysvetľovaní celému hudobnému priemyslu, že takéto slová nie sú správne," napísala Hannah.

 

Viac o téme: Beyoncé
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu