Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

DiCaprio vyzval brazílsku mládež, aby išla voliť: Bolsonaro reagoval s iróniou

Leonardo DiCaprio Zobraziť galériu (5)
Leonardo DiCaprio (Zdroj: SITA)

BRAZÍLIA - Brazílsky prezident Jair Bolsonaro sa v piatok ohradil proti tomu, že americký herec a environmentalista Leonardo DiCaprio vyzval brazílsku mládež, aby sa zaregistrovala na októbrové voľby, čím držiteľ Oscara naznačil, že by mladí mali hlasovať proti tomuto krajne pravicovému prezidentovi. Informovala o tom agentúra AFP.

Hollywoodska hviezda vo štvrtok na sociálnej sieti Twitter napísala, že "Brazília je domovom Amazonky a ďalších ekosystémov, ktoré sú z hľadiska klimatických zmien kľúčové""Na tom, čo sa deje, záleží všetkým, a voľba mladých ľudí je zásadná pri presadzovaní zmien v prospech zdravej planéty," povedal DiCaprio a pridal odkaz s ďalšími informáciami o tom, ako sa zaregistrovať do nadchádzajúcich volieb novej hlavy štátu. Bolsonaro, ktorého vo veľkom kritizujú environmentálne skupiny, na DiCapriov príspevok reagoval s iróniou. "Vďaka za podporu, Leo! Je naozaj dôležité, aby každý Brazílčan hlasoval v nadchádzajúcich voľbách," napísal Bolsonaro na Twitteri.

"Naši ľudia sa rozhodnú, či si chcú zachovať suverenitu v Amazónii, alebo či nám budú vládnuť podvodníci, ktorí slúžia špecifickým zahraničným záujmom," dodal brazílsky prezident. DiCaprio otvorene kritizuje Bolsonara od jeho nástupu do funkcie v roku 2019, najmä jeho postup pri likvidácii požiarov v amazonskom pralese. Herec sa tiež pripojil k iniciatívam rôznych mimovládnych organizácií, ktoré vyzývajú, aby všetky investície v Brazílii boli podmienené pevnými záväzkami vlády na ochranu Amazónie.

Leonardo DiCaprio
Zobraziť galériu (5)
Leonardo DiCaprio  (Zdroj: SITA/Jordan Strauss/Invision/AP)

Bolsonaro však tieto požiadavky, ktoré podľa neho zasahujú do suverenity Brazílie, odmietol.Od nástupu Bolsonara do funkcie sa podľa oficiálnych údajov priemerné ročné odlesňovanie brazílskej Amazónie zvýšilo v porovnaní s predchádzajúcim desaťročím o viac ako 75 percent. Jeho vláda je tiež obviňovaná z toho, že umožnila rozsiahle odlesňovanie - vrátane nelegálneho vypaľovania zo strany zlatokopov, poľnohospodárov a obchodníkov s drevom - zatiaľ čo úrady na reguláciu životného prostredia zaznamenávajú rozpočtové škrty.

Viac o téme: Leonardo DiCaprio
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu