Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Španielska princezná Cristina oznámila rozchod s manželom

Španielska princezná Cristina a jej manžel Iňaki Urdangarín Zobraziť galériu (2)
Španielska princezná Cristina a jej manžel Iňaki Urdangarín (Zdroj: TASR)

MADRID - Španielska princezná Cristina a jej manžel Iňaki Urdangarin, ktorý bol v roku 2018 uväznený za podvod, v pondelok oznámili svoj rozchod. Táto správa nasledovala niekoľko dní po tom, ako sa v médiách objavila fotografia Urdangarina držiaceho sa za ruky s inou ženou.

V spoločnom vyhlásení, zaslanom španielskej tlačovej agentúre EFE, však pár nespresnil, či sa dajú aj rozviesť. Napísali, že ich záväzok a láska voči ich deťom "zostávajú nedotknuté" a požiadali médiá o rešpektovanie svojho súkromia. Minulý týždeň bulvárny časopis Lecturas zverejnil fotografie Urdangarina, ktorý bol v roku 2019 podmienečne prepustený z väzenia, ako kráča ruka v ruke s inou ženou na pláži na juhu Francúzska.

Španielske médiá ju neskôr identifikovali ako Ainhou Armentiaovú, ktorá s Urdangarinom pracuje v advokátskej kancelárii v severošpanielskom meste Vitoria. Princezná Cristina (56) a Urdangarin, 54-ročný bývalý hádzanár a olympijský medailista, sú manželmi viac ako 24 rokov a majú štyri deti.

Španielska princezná Cristine
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Spreneveril milióny eur neziskovej nadácii

V roku 2017 španielsky súd uznal Urdangarina za vinného, že v rokoch 2004-06 spreneveril milióny eur neziskovej nadácii, ktorej šéfoval na ostrove Malorka. Za spreneveru a daňové úniky mu súd vymeral trest väzenia v trvaní päť rokov a desať mesiacov. V roku 2019 mu súd povolil, aby si časť trestu odpykal formou  verejnoprospešných prác.

Cristina poprela, že by čokoľvek vedela o obchodných záležitostiach

Cristina, ktorá žije vo Švajčiarsku, bola súdom obvinená, že pomáhala manželovi vyhýbať sa plateniu daní, ale neskôr bola zbavená obvinenia. Počas procesu opakovane poprela, že by čokoľvek vedela o obchodných záležitostiach svojho manžela. Od obnovenia monarchie v Španielsku - v roku 1975 - bola Cristina bola prvou členkou španielskej kráľovskej rodiny, ktorá čelila obvineniam zo spáchania trestného činu. 

Od konca roku 2011 boli Cristina s manželom vylúčení zo všetkých oficiálnych verejných vystúpení kráľovskej rodiny a kráľ Filip VI. rok po svojom nástupe na trón - po abdikácii kráľa Juana Carlosa v roku 2014 - odobral svojej staršej sestre Cristine titul vojvodkyňa. 

Juan Carlos odišiel zo Španielska v auguste roku 2020 a žije v dobrovoľnom exile v Spojených arabských emirátoch. Dôvodom jeho odchodu boli množiace sa špekulácie a otázky týkajúce sa jeho financií.

Viac o téme: Španielska princeznáCristina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu