Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Meghan odlákala Harryho od rodiny: Škandál z histórie ožíva!

Vojvoda a Vojvodkyňa zo Sussexu Zobraziť galériu (4)
Vojvoda a Vojvodkyňa zo Sussexu (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - História sa opakuje! Situácia, ktorú momentálne prežíva britská monarchia, je poriadne napätá. Vojvoda a Vojvodkyňa zo Sussexu vyhlásili, že chcú odstúpiť z pozície vyššie postavených členov kráľovskej rodiny. Nie je to však prvýkrát, čo sa kvôli nejakej americkej herečke otriasa kráľovská rodina v základoch.

Keď sa počas upylnulého týždňa objavilo na instagramovom účte vojvodu a vojvodkyne zo Sussexu vyhlásenie, že chcú oodstúpiť ako vyššie postavení členovia kráľovskej rodiny a plánujú žiť na striedačku v Británii a Severnej Amerike, rozpútali sa búrlivé diskusie. V médiách sa denne hovorí o napätej situácii v monarchii. 

Sunday Times dnes napríklad citoval zdroj z okolia princa Williama. „Povedal - Celý život som držal svojho brata za rameno, už to viac nedokážem. Sme samostatné entity,” uviedol spomínaný zdroj. Tiež dodal, že William je z Harryho rozhodnutia frustrovaný. Kráľovná Alžbeta II. zvolala na pondelok krízové stretnutie v sídle Sandringham v Norforlku, kde by sa mali bratia stretnúť tvárou v tvár. Zúčastniť sa na ňom má aj ich otec princ Charles.

Princovia Harry a William mali vždy dobrý súrodenecký vzťah.
Zobraziť galériu (4)
Princovia Harry a William mali vždy dobrý súrodenecký vzťah.  (Zdroj: SITA/AP)

V súvislosti s napätou situáciou, ktorá v monarchii aktuálne vládne, si mnohí spomenuli na jeden z najväčších škandálov britskej kráľovskej rodiny. Harryho praprastrýko Eduard VIII. sa kvôli americkej herečke Wallis Simpson dokonca vzdal kráľovskej koruny. „Považoval som za nemožné niesť ťažké bremeno zodpovednosti a plniť si kráľovské povinnosti bez pomoci a podpory ženy, ktorú milujem,” uviedol 10. decembra 1936 pri svojej abdikácii niekdajší panovík. 

Keď sa princ Eduard VIII. zoznámil so svojou životnou láskou, bola v tom čase už druhýkrát vydatá. Bol to vraj jej muž Ernest Aldrich Simpson, čo ju s následníkom britského trónu zoznámil. Štíhla herečka ho navštevovala čoraz častejšie. Najskôr spolu s manželom, neskôr však aj sama. Povráva sa, že si ho celkom podmanila sexuálnym praktikami.

Princ Eduard si už svoj život bez Wallis nevedel predstaviť. Aj napriek silnému nátlaku rodiny s ňou stále udržiaval vzťah. Po smrti svojho otca kráľa Juraja V. sa práve on stal novým panovníkom. Hľadal spôsoby, akoby sa mohla Wallis stať jeho ženou. Keď boli všetky jeho návrhy zamietnuté, rozhodol sa abdikovať. Eduard VIII. tak vládol len 326 dní a na tróne ho tak na konci roka 1936 nahradil Vojvodka z Yorku - kráľ Juraj VI., otec Alžbety II. 

Eduard VIII. so svojou láskou Willis Simpson.
Zobraziť galériu (4)
Eduard VIII. so svojou láskou Willis Simpson.  (Zdroj: SITA)

Eduard VIII. a Wallis spečatili svoju lásku svadbou v lete 1937 vo Francúzsku, v úzkom kruhu. Žili striedavo vo Francúzsku a v USA, počas 2. svetovej vojny na Bahamách. Nie je tajomstvom, že škandalózna dvojica čelila obvineniam z toho, že sympatizuje s nacistami. (Tiež ste si spomenuli na fotky Harryho v nacistickom kostýme, ktorý si v roku 2005 obliekol na maškarný bál?)

A na záver ešte jedna pikoška, ktorá spája Harryho a Meghan s Eduardom VIII. a Wallis. Svadobné auto, ktorým sa budúca žena princa Harryho viezla na sobáš, bolo tým istým autom, ktorým sa v roku 1972 Wallis Simpson viezla na pohreb svojho muža Eduard VIII. Zaujímavá náhoda, čo poviete? 

V tomto aute sa Meghan viezla na svadbu s princom Harrym.
Zobraziť galériu (4)
V tomto aute sa Meghan viezla na svadbu s princom Harrym.  (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: Kráľovská rodinaHarryMeghanEduard VIII.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu