Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Urastený herec s veľkou charizmou: Old Shatterhand bol miláčikom publika i žien

Lex Barker Zobraziť galériu (3)
Lex Barker (Zdroj: Columbia Pictures)

RYE - Americký herec Lex Barker, ktorý sa narodil pred 100 rokmi, 8. mája 1919, sa do sŕdc milovníkov filmu zapísal predovšetkým ako Old Shatterhand, neohrozený biely brat náčelníka Apačov Winnetoua.

Mal urastenú, takmer dvojmetrovú postavu a skvelú fyzickú kondíciu, čo ho priam predurčovalo k rolám odvážnych mužov, zatiaľ čo jeho sympatická tvár s modrými očami zase rozhodla o tom, že vždy hral kladných hrdinov. Narodil sa ako Alexander Crichlow Barker, v mladosti nedokončil štúdia na Princetonskej univerzite a pripojil sa k divadelnej spoločnosti. V roku 1941 vstúpil do armády a za druhej svetovej vojny bojoval v severnej Afrike a na Sicílii, kde utrpel zranenie hlavy.

Prvú malú rolu si zahral vo filme Doll Face (1945) a o pár rokov neskôr sa stal v piatich filmoch predstaviteľom legendárneho Tarzana, neskôr našiel uplatnenie v európskej, najmä nemeckej kinematografii. V nej sa v 60. rokoch prevtelil celkom sedemkrát do úlohy Old Shatterhanda, šľachetného priateľa Apačov. Herec, pre ktorého rola Vinnetouovho verného druha znamenala slávu aj prekliatie zároveň, hral v zhruba siedmich desiatkach filmov a zahral si aj vo Felliniho sladkom živote (1960). Päťkrát ženatý Barker zomrel náhle na infarkt 11. mája 1973, tri dni po svojich 54. narodeninách, keď išiel po jednej z rušných newyorských ulíc.

Viac o téme: Lex Barker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu