Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Filmový svet v smútku: Zomrel predstaviteľ Chewbaccu z Hviezdnych vojen

Peter Mayhew Zobraziť galériu (5)
Peter Mayhew (Zdroj: Sita/ Jordan Strauss/Invision/AP)

WASHINGTON - Vo veku 74 rokov zomrel americký herec Peter Mayhew, známy ako predstaviteľ obra Chewbaccu z filmovej ságy Star Wars (Hviezdne vojny). Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Mayhewovej rodiny.

Mayhew zomrel v utorok doma v Texase v kruhu svojich blízkych, uvádza vo vyhlásení hercovej rodiny. "Peter bol človek, ktorý stál za maskou Chewbaccu v pôvodnej trilógii Star Wars..., ako aj v Star Wars: Sila sa prebúdza," uvádza sa ďalej vo vyhlásení zverejnenom na Twitteri.

Mayhewa, ktorý sa narodil v roku 1944 v Londýne, objavil americký režisér George Lucas pri obsadzovaní filmu Hviezdne vojny (1977) v jednej z londýnskych nemocníc, kde neskorší predstaviteľ Wookieho Chewbaccu pracoval ako ošetrovateľ na oddelení rádiológie. Svojou výškou 218 centimetrov Mayhew presne zodpovedal Lucasovým predstavám o postave Chewbaccu, urasteného humanoida z planéty Kashyyyk.

Chewbaccu si Mayhew zahral aj v ďalších dvoch pokračovaniach pôvodnej trilógie Impérium vracia úder (1980) a Návrat Jediho (1983). V roku 2005 nasledovala Pomsta Sithov a v roku 2015 Sila sa prebúdza. Okrem hviezdnych vojen sa Mayhew objavil aj v horore britského režiséra Normana Warrena Terror (1978) a je autorom dvoch kníh pre deti a mládež (Growing Up Giant a My Favorite Giant).

Viac o téme: SmrťHerecStar WarsPeter Myhew
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu