Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Držiteľ Oscara Paul Haggis má na krku obvinenia zo sexuálneho napadnutia a znásilnenia

Paul Haggis čelí obvineniam zo sexuálneho napadnutia a znásilnenia Zobraziť galériu (4)
Paul Haggis čelí obvineniam zo sexuálneho napadnutia a znásilnenia (Zdroj: SITA/AP)

LOS ANGELES - Po zverejnení civilnej žaloby, v ktorej oscarového filmára Paula Haggisa vinia zo znásilnenia PR manažérky, sa s obvineniami zo sexuálneho obťažovania prihlásili ďalšie tri ženy.

Jedna z nich tvrdí, že ju 64-ročný Haggis prinútil k orálnemu sexu a následne znásilnil. Ďalšia pre agentúru The Associated Press povedala, že sa ju filmár pokúsil napadnúť. „Musím byť v tebe," povedal jej vraj, no podarilo sa jej ujsť. Tretia tvrdí, že ju násilím pobozkal na rohu ulice a následne ju prenasledoval do taxíka, ale tiež dokázala ujsť.

Právna zástupkyňa rodáka z kanadského Londonu Christine Lepera na nové obvinenia reagovala slovami „Nikoho neznásilnil". Haggis odmietol aj pôvodné obvinenie a reagoval naň protižalobou, pričom tvrdí, že žalobkyňa a jej právnici požadovali deväť miliónov dolárov (v prepočte zhruba 7,5 milióna eur), ak sa chce vyhnúť súdnemu procesu, čo označil za vydieranie.

Žaloba, ktorú podali 15. decembra v Manhattane, identifikuje obeť ako Haleigh Breest. Ďalšie ženy sa neskôr prihlásili jej právnym zástupcom. S agentúrou AP hovorili pod podmienkou zachovania anonymity. Ženy opísali stretnutia s filmárom z rokov 1996 až 2015. Všetky tvrdia, že boli na začiatku kariéry, keď ich pod zámienkou profesionálnych stretnutí vylákal na súkromné či polosúkromné miesta. Všetky sa údajne pokúsil pobozkať, pričom vo dvoch prípadoch, keď sa začali brániť, vraj vystupňoval svoju agresivitu.

Paul Edward Haggis má na konte dva Oscary z roku 2006 ako spoluautor scenára a jeden z producentov drámy Crash (2004). Vyslúžil si aj ďalšie tri nominácie - v roku 2005 za adaptovaný scenár športovej drámy Million Dollar Baby (2004), v roku 2006 za réžiu Crash a v roku 2007 ako spoluautor za pôvodný scenár vojnovej drámy Listy z Iwo Jimy (2006). Je tiež jedným z tvorcov seriálov Smer juh (1994 - 1999) či Walker, texaský ranger (1993 - 2001). Režíroval aj filmy V údolí Elah (2007), Tri dni k slobode (2010), Ten tretí (2013) alebo miniseriál Nájdite mi hrdinu (2015), napísal scenáre pre snímky Zástavy našich otcov (2006), Posledný bozk (2006) a spolupracoval na bondovkách Casino Royale (2006) a Quantum of Solace (2008).

Viac o téme: NapadnutieZnásilnenieSexuálne obťažovanieObvinenie Paul Haggis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu