Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poľsko šokoval príbeh falošného profesora: Pod zámienkou výskumu obťažoval študentky 40 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: Thinkstock)

POZNAŃ - Rozruch v celom Poľsku vyvolal prípad z Poznane, kde falošný profesor - v skutočnosti sedemdesiattriročný penzista - na miestnych univerzitách obťažoval stovky študentiek pod zámienkou "vedeckých experimentov". V čase, keď falošný vedec stál pred súdom, bola už väčšina prípadov premlčaná, a tak si má odpykať šesť rokov a šesť mesiacov za mrežami. Proces sa odohral za zatvorenými dverami, novinári boli prizvaní až na vynesenie rozsudku.

"Keď o prípade informovali médiá, polícii sa prihlásilo takmer 430 žien, ktoré boli v styku s falošným profesorom. Ukázalo sa, že Janusz K. obťažoval ženy pod zámienkou výskumu už 40 rokov!" napísal denník Gazeta Wyborcza.

Na falošného profesora sa prišlo až v roku 2015, kedy sa na políciu obrátila jedna zo zneužitých žien. Opísala, že muž vydávajúci sa za profesora antropológie ju najprv požiadal, aby v jednej z prázdnych učební vyplnila dotazník, a potom ju pod zámienkou "výskumu" prinútil k istým sexuálnym aktivitám. Podozrivého sa podarilo zatknúť o tri týždne neskôr, keď sa na univerzitu znov vybral.

Hoci podvodník v školstve nikdy nepôsobil, na univerzitách nebudil najmenšie podozrenie. Stačilo, aby si navliekol biely plášť, predstavil sa ako profesor a požiadal vyhliadnutú študentku, aby sa do výskumu zapojila; máloktorá si ho trúfla odmietnuť. Od dotazníkov prechádzal k tomu, že lepil na telo papieriky, údajne kvôli meraniu teploty, a často dotknutú prinútil k rôznym sexuálnym aktivitám. Podľa sudkyne si počínal čoraz nevyberavejšie, došlo aj na znásilnenie.

V súdnej sieni obvinený pôsobil dojmom, že sa sotva drží na nohách. Tvár si zakryl chirurgickou maskou a tmavými okuliarmi. Pri vynášaní verdiktu vzlykal, pred novinármi opakoval, že je nevinný a ako rozprávky zľahčoval svedectvo žien, ktoré proti nemu vypovedali. Zatiaľ podľa denníka nie je jasné, či sa odsúdený proti verdiktu odvolá.

Viac o téme: ProfesorSexuálne obťažovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu