Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pocta zosnulému legendárnemu Budovi Spencerovi: FOTO V Budapešti mu odhalili sochu

Bud Spencer, Carlo Pedersoli Zobraziť galériu (6)
Bud Spencer, Carlo Pedersoli (Zdroj: El Pico S.A.)

BUDAPEŠŤ - Bronzovú sochu vlani zosnulého talianskeho herca Buda Spencera, vlastným menom Carla Pedersoliho, odhalili v sobotu večer v Budapešti.

Dielo sochárky Szandry Tasnádiovej (25) znázorňuje umelca v nadživotnej veľkosti, meria 240 cm a váži viac ako 500 kilogramov. Ako v maďarských médiách uviedla výtvarníčka, osobne bola vlani na talianskej ambasáde vyjadriť sústrasť nad úmrtím svojho obľúbeného herca a následne si na sociálnych sieťach všimla prianie fanúšikov zosnulého, aby mu vzdali hold čímsi trvalým. Tak sa zrodila občianska iniciatíva, na konci ktorej bolo sobotňajšie odhalenie sochy.

Bronzová socha Buda Spencera.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Bud Spencer)

Na slávnostnom akte v budapeštianskej štvrti Józsefváros odznelo, že hviezda strieborného plátna spájala ľudí prostredníctvom smiechu a zábavy. Bud Spencer bol však navyše aj olympionikom v plávaní, hráčom i v Maďarsku mimoriadne populárneho vodného póla, dobrým manželom a dobrým otcom.

Bronzová socha Buda Spencera.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Bud Spencer)

Na odhalení sochy sa zúčastnila aj hercova dcéra Cristina Pedersoliová, ktorá zdôraznila, že socha vystihuje jej otca, muža veľkého postavou, s veľkým srdcom a veľkou vášňou. Rodák z Neapola zomrel 27. júna 2016 večer vo veku 86 rokov.

Vo filme pôsobil od 50. rokov minulého storočia, od konca 60. rokov vytvoril populárnu dvojicu s dnes 78-ročným Terenceom Hillom (Mariom Girottim), s ktorým nakrútil celý rad úspešných akčných komédií a spaghetti westernov. Ich popularita dosiahla svojho vrcholu v nasledujúcom desaťročí, keď toto duo nakrútilo aj niekoľko filmov/ročne.

Medzi jeho najznámejšie snímky patria Boh odpúšťa... ja nie! (1967), Tromfové eso (1968), Pravá a ľavá ruka diabla (1970), Torino nera (1972), Malý unavený Joe (1972), Ak sa nahneváme, budeme zlí (1974), Policajt v Hongkongu (1975), Charleston (1977), Dvaja ničomníci (1977), Miliónový chrobák (1980), Banánový Joe (1982) či Dvojníci 1984).

Viac o téme: Bud Spencer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu