Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Česká filmová scéna v smútku: Zomrel herec Jiří Datel Novotný, známy zo seriálu Návštevníci

Jiří Datel Novotný
Jiří Datel Novotný (Zdroj: YouTube/Pop rare)

PRAHA - Vo veku 73 rokov zomrel dnes český herec Jiří Datel Novotný. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na vyhlásenie divadla Semafor.

Okrem divadla sa Novotný uplatnil aj vo filme a v obľúbenom seriáli Návštevníci. Jiří Novotný prišiel do Semaforu v roku 1969. Pôvodne bol tajomníkom spoluzakladateľa a riaditeľa Semaforu Jiřího Suchého a následne tlačovým tajomníkom. Neskôr začal aj hrať.

V 70. rokoch sa dostal k menším úlohám vo filmoch ako Takže ahoj alebo Nevěsta. Známejšie sú filmy Zánik samoty Berghof či A zase ta Lucie, ako aj seriál Návštevníci. Úloha vedca z budúcnosti doktora Jacqua Michella je jeho najslávnejšou. Návštevníci boli vďaka kombinácii sci-fi a humoru úspešným projektom aj v zahraničí. Natáčali sa v spolupráci s Nemeckou spolkovou republikou a Švajčiarskom. Pojmy ako "amarouny" a "Centrální mozek lidstva" v ČR čoskoro zľudoveli.

Novotný si okrem iného zahral v seriáloch Sanitka, Arabela či Četnické humoresky a naposledy v retro seriáli Českej televízie První republika. Z filmov potom v Tichej bolesti alebo Smrti pedofila.

Viac o téme: Jiří Datel Novotný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu