Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vydražili gitaru legendárneho hudobníka: Z tej sumy sa vám zatočí hlava!

Jimi Hendrix Zobraziť galériu (5)
Jimi Hendrix (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - V londýnskom aukčnom dome Bonhams vydražili za 209-tisíc libier (v prepočte približne 250-tisíc eur) gitaru zosnulého amerického hudobníka a speváka Jimiho Hendrixa.

Zástupcovia Bonhams odhadovali, že akustický nástroj predajú za 80-tisíc až 120-tisíc libier (približne 96-tisíc až 144-tisíc eur). Legendárny muzikant si kúpil gitaru za približne 25 dolárov a vlastnil ju asi tri roky. Neskôr ju venoval gitaristovi Alanovi Parkerovi, ktorý ju použil počas nahrávania s interpretmi ako Dusty Springfield, Paul McCartney alebo David Bowie.

Počas dražby získala nového majiteľa či majiteľku aj takzvaná Cloud Guitar zosnulého hudobníka Princea. Predali ju za 87 500 libier (približne 105-tisíc eur), pričom odhadovaná suma bola 25-tisíc až 30-tisíc libier (približne 30-tisíc až 36-tisíc eur). Predajca gitaru vyhral v roku 1993 v súťaži televízie MTV. Nástroj, ktorý vyrobili podľa muzikantových požiadaviek, interpret používal napríklad počas koncertných šnúr Act I a Act II.

Gitaru s podpisom zosnulého amerického bluesového hudobníka B.B.Kinga vydražili za 22 500 libier (približne 27-tisíc eur). Organizátori pritom predpokladali, že ju predajú za 3 500 až 4 500 libier (približne 4 200 až 5 400 eur). Skicu herečky Audrey Hepburn v čiernych šatách z filmu Raňajky u Tiffanyho (1961) vydražili za 35-tisíc libier (približne 42-tisíc eur). Autorkou je Edith Head, ktorá sa podieľala na spomínanej snímke ako kostymérka.

Počas aukcie predali za 35-tisíc libier (približne 42-tisíc eur) aj hodvábne sako gitaristu kapely The Rolling Stones Keitha Richardsa. Ide pritom o rekordnú sumu, za akú predali odev niektorého z členov formácie. Muzikant mal sako oblečené napríklad v januári 1967 na koncerte v London Palladium. Obal albumu Aladdin Sane (1973) zosnulého Davida Bowieho s venovaním vydražili za sedemtisíc libier (približne 8 400 eur). Je to zároveň najvyššia suma, za akú doteraz vydražili podpísaný obal niektorej z nahrávok tohto interpreta. 

Viac o téme: GitaraLondýnJimi Hendrix
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu