Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vážna diagnóza maestra Karla Gotta: Rakovina!

Karel Gott Zobraziť galériu (7)
Karel Gott (Zdroj: SITA)

PRAHA – Lekári diagnostikovali u Karla Gotta zhubné nádorové ochorenie lymfatických uzlín, takzvaný Non-Hodgkinov lymfóm.

Informovala o tom jeho hovorkyňa Aneta Stolzová. Zistili to pri operácii náhlej príhody brušnej, ktorej sa sedemdesiatšesťročný spevák podrobil minulý týždeň v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM). V nedeľu večer bol Gott prevezený na hematologickú kliniku Všeobecnej fakultnej nemocnice (VFN) v Prahe, kde začal cielenú onkologickú liečbu.

"Pri operácii náhlej príhody brušnej mu bol diagnostikovaný Non-Hodgkinov lymfóm ako príčina stavu. Začala cielená liečba tohto ochorenia za použitia najmodernejších prostriedkov a za spolupráce tímu odborníkov. V tejto chvíli nemožno odhadnúť, ako dlho bude liečba trvať," uviedol vo vyhlásení prednosta kliniky Marek Trněný.

Vážna diagnóza maestra Karla
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook K.G.)

Klinika žiada o dodržanie morálnych a etických pravidiel voči pacientovi aj nemocnicu. Až do odvolania nebude poskytovať žiadne ďalšie informácie.

"Veľmi prosím všetky médiá o rešpektovanie súkromia môjho muža a prosím, aby ste s ohľadom na jeho zdravotný stav aj s ohľadom na všetky jeho deti pristupovali k vzniknutej situácii citlivo a s úctou, ktorú si zaslúži," dodala spevákova manželka Ivana Gottová.

Na Gottovom facebookovom profile ďalej uviedla, že jej muž je "v tých najlepších rukách a pod dohľadom tých najlepších špecialistov" na čele s profesorom Trněným a jeho tímom odborníkov. "Celá rodina veríme, že aj vďaka vašej podpore sa bude mať Karel silu uzdraviť. Veľmi vás zdraví a statočne bojuje, pretože vás nechce sklamať. Zvládli to iné rodiny, zvládneme to spoločne tiež," odkázala Gottová početným fanúšikom legendárneho speváka, ktorý si získal priazeň niekoľkých generácií nielen v Českej republike.

Klinika, na ktorej sa Gott lieči, je podľa svojich webových stránok orientovaná na hematologickú problematiku a najmä na hemato-onkológiu. Je jedným zo siedmich centier intenzívnej hematologickej starostlivosti v Českej republike. "Je vedúcim pracoviskom najmä pre diagnostiku a liečbu lymfómov, chronickej lymfatickej leukémie, mnohopočetného myelómu, myelodysplastického syndrómu," znie charakteristika pracoviska. Pri klinike bol vybudovaný národný register chorých s lymfómami a pôsobí tu národný register vykonaných transplantácií krvotvorných buniek.

Gott bol v IKEM hospitalizovaný minulú nedeľu po tom, čo mu dlhšiu dobu nebolo dobre. Po vylúčení kardiálnych príčin musel spevák v utorok podstúpiť operáciu brucha. Kvôli zdravotným problémom zrušil niektoré naplánované koncerty.

Viac o téme: Karel Gott
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu