Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hviezdy reagujú na teroristický útok v Paríži: Rušia sa koncerty aj premiéry filmov

Foo Fighters Zobraziť galériu (5)
Foo Fighters (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Známe osobnosti sa rozhodli v súvislosti s piatkovými teroristickými útokmi v Paríži zrušiť viaceré kultúrne podujatia. Neuskutočnilo sa napríklad živé vysielanie 24 Hours of Reality and Live Earth, ktorého usporiadateľom je bývalý americký viceprezident Al Gore. V rámci série koncertov sa mali v piatok vo viacerých svetových mestách predstaviť rôzni hudobníci, aby podporili boj za životné prostredie.

V parížskej časti hudobnej akcie sa mali objaviť napríklad Elton John, Florence and the Machine či Pharrell Williams, ktorých vystúpenia preložili. Anglická formácia Duran Duran odohrala svoj koncert tesne pred vypuknutím útokov. Organizátori 24 Hours of Reality and Live Earth zároveň prostredníctvom oficiálnej stránky vyjadrili sústrasť rodinám obetí.

Anglická kapela Coldplay sa rozhodla vzhľadom na tragické okolnosti preložiť svoj losangelský koncert, ktorý mali podobne ako 24 Hours of Reality and Live Earth vysielať naživo. Členovia kapely pôvodne chceli predstaviť najnovší album A Head Full of Dreams, ktorý má vyjsť 4. decembra. Namiesto toho zahrajú skladby zo starších nahrávok. 

Hudobníci z kanadskej rockovej skupiny Simple Plan zrušili cestu do Paríža, kde mali v pondelok odohrať súkromný koncert. Pre magazín Billboard to potvrdil hlavný gitarista kapely Jeff Stinco. "Vzhľadom na tragické udalosti, ktoré sa odohrali, musíme naše plány zrušiť. Uzavreli francúzske hranice. Plánujeme vycestovať do Francúzska hneď, ako to bude možné. Ak sa situácia zmení, veríme, že budeme môcť našim francúzskym fanúšikom preukázať podporu už koncom tohto týždňa," povedal. 

Americká produkčná spoločnosť Fox zas zrušila premiéru novej drámy Stevena Spielberga Most špiónov (2015), ktorá sa mala konať 15. novembra v Paríži. Režisér bol údajne v čase útokov na ceste z Berlína do francúzskej metropoly. Predstavitelia spoločnosti vo vyhlásení pre americký týždenník The Hollywood Reporter uviedli, že nateraz rušia všetky filmové podujatia, ktoré naplánovali na nadchádzajúce obdobie. "Stojíme pri všetkých ľuďoch z Paríža a naše myšlienky sú so všetkými, ktorých sa tieto strašné udalosti akokoľvek týkajú," dodali. 

Zrušili tiež francúzsku premiéru drámy Jane Got a Gun (2015), v hlavnej úlohe s Natalie Portman. Okrem prvého premietnutia snímky, ktoré sa malo konať v pondelok, sa neuskutoční ani tlačová konferencia s Natalie Portman. Tá zároveň odvolala svoju účasť vo viacerých televíznych programoch. 

Francúzsky film o terorizme Made in France (2014) taktiež z etických dôvodov neuvedú do kín. Snímka mala naplánovanú premiéru na stredu a predstaviť ju mali vo viac ako 100 premietacích sálach. Príbeh sa sústredí na moslimského novinára, ktorý sa infiltruje medzi parížskych džihádistov, aby sa dozvedel viac o plánovaných útokoch na francúzske hlavné mesto. 

Foo Fighters zrušili zvyšok európskeho turné

Americká rocková kapela Foo Fighters zrušila zvyšné koncerty svojho európskeho turné. Formácia sa tak pridala k viacerým umelcom, ktorí vzhľadom na piatkové teroristické útoky v Paríži prerušili svoju činnosť. Členovia skupiny o tom informovali prostredníctvom sociálnej siete Facebook. "S hlbokým zármutkom a bolesťou v srdci za všetkých v Paríži vám musíme oznámiť zrušenie zvyšnej časti nášho turné. V svetle tohto bezprecedentného násilia, uzavretia hraníc a medzinárodného smútku nemôžeme teraz pokračovať. Nedá sa to inak vysvetliť. Je to šialené. Naše myšlienky a modlitby patria každému, koho zranili alebo kto stratil svojho milovaného," napísali.

Foo Fighters mali vystúpiť ešte v štyroch európskych mestách vrátane francúzskej metropoly, kde sa mali predstaviť 16. novembra. Medzi ďalšie štáty, v ktorých sa kapela nepredvedie, patria Taliansko a Španielsko. 

Viac o téme: ColdplayPharrell WilliamsFoo FightersSimple Plan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu