Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nezabudnuteľný Vinnetou je navždy preč: Hrdina nášho detstva zomrel v náručí svojej ženy

Pierre Brice Zobraziť galériu (5)
Pierre Brice (Zdroj: SITA; Facebook)

PARÍŽ - Zomrel francúzsky herec Pierre Brice, ktorý sa preslávil predovšetkým nezabudnuteľnou úlohou apačského náčelníka Winnetoua. Mal 86 rokov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na hercov manažment a právnika.

Umelec podľa agentúry skonal v náručí svojej ženy v nemocnici pri Paríži. Miesto, kde Brice zomrel, manažment nespresnil. Príčinou smrti bol vraj zápal pľúc.

Pierre Louis le Bris, ako znie vlastné meno herca, sa narodil 6. februára 1929 v Breste v starej francúzskej šľachtickej rodine. Do sŕdc divákov najmä v strednej Európe, vrátane Čechov a Slovákov, sa zapísal ako predstaviteľ Winnetoua v množstve západonemeckých dobrodružných filmov natočených v 60. rokoch na motívy románov spisovateľa Karla Maya. Úspešnú sériu odštartoval v roku 1962 Poklad na Striebornom jazere.

Nezabudnuteľný Vinnetou je navždy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA, Youtube)

Brice pritom úlohu apačského náčelníka dostal úplne náhodou. Pôvodne bolo adeptov viac, ale režisér Harald Reinl potom, čo francúzskeho herca videl na jednom festivale, nestál o nikoho iného. Briceovi sa však spočiatku Vinnetou veľmi nepozdával, ale nakoniec ho pretvoril do svojej celoživotnej úlohy.

Nezabudnuteľný Vinnetou je navždy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA, Youtube)

 

Viac o téme: WinnetouPierre Brice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu