Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zomrela česká herečka, ktorá hviezdila v legendárnej Babičke!

Nataša Tanská
Nataša Tanská (Zdroj: YouTube)

PRAHA – V 84 rokoch v stredu zomrela spisovateľka, dramatička, scenáristka a herečka Nataša Tanská. Informáciu potvrdila Dana Ratajová, pracovníčka pražského Domova Sue Ryder, kde Tanská strávila posledné roky svojho života.

Na úmrtie Tanskej upozornila Česká televízia. Tanská, ktorá vystupovala pod pseudonymom Jana Danková, bola prvou filmovou predstaviteľkou Barunky vo filmovom spracovaní poviedky Babička spisovateľky Boženy Němcovej.

Tanská sa narodila v Prahe, detstvo prežila v Zlíne, kde si ju v roku 1940 všimol riaditeľ Lucernafilmu Vilém Brož a odporučil ju režisérovi Františkovi Čápovi, ktorý hľadal predstaviteľku Barunky pre adaptáciu Babičky. O rok neskôr vytvorila ďalšiu detskú rolu vo filme Preludium, opäť v Čápovej réžii.

Za vojny Tanská študovala hudbu a jazyky. Potom presídlila s rodičmi do Trenčína, kde študovala gymnázium. Po oslobodení si ju vybral režisér Otakar Vávra pre postavu dospievajúcej profesorskej dcéry Jarmily Jelínkovej vo filme Predtucha a potom jej zveril ďalšiu rolu vo filme Krakatit. K režisérovi Čápovi sa vrátila rolou mladej ošetrovateľky Rozky vo filme Biela tma. V životopisnom filme režiséra Václava Krška Mladá léta hrala Máriu Podhájsku, neskôr manželku Aloisa Jiráska.

V tej dobe už študovala v Bratislave divadelnú dramaturgiu. Vážna choroba jej v ďalšej hereckej práci zabránila. Stala sa redaktorkou časopisu Kultúrny život a Kultúrna tvorba, potom dramaturgičkou hraného filmu v Bratislave a redaktorkou pražského nakladateľstva Albatros. Od roku 1969 žila v Prahe a venovala sa vlastnej literárnej tvorbe. Knižne debutovala v próze s mravným apelom (Dvaja v tráve, More), na ktoré nadviazala knihami pre mládež (napr. Pozor, ešte nehráme!, Vyznáte sa v tlačenici?).

Po mnohých rokoch znovu spojila svoje meno s filmom, keď podľa jej námetu a scenára nakrútil slovenský režisér Ján Laco snímku z hereckého prostredia Vždy možné začat. Písala tiež fejtóny a zaoberala sa aj tvorbou koláží. V rokoch 1990 až 1997 žila v Londýne, kde bol jej manžel Jan Válek českým konzulom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu