Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Neslávne začiatky hviezdy z Pomády: Travolta už druhú šancu neprepásol!

John Travolta Zobraziť galériu (12)
John Travolta (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/PRAHA - Jeho kariéru odštartovali v 70. rokoch dva slávne muzikály Horúčka sobotňajšej noci a Pomáda, v ktorých uplatnil svoj ​​pohybový talent a šarm talianskych predkov. Aj napriek oscarovej nominácii sa ale John Travolta zakrátko stratil z očí filmových fanúšikov a zdalo sa, že jeho kariéra je v koncoch.

Ozval sa ale Quentin Tarantino s ponukou, ktorá z Travoltu urobila jednu z najväčších hereckých hviezd súčasnosti. Zveril mu úlohu v hite Pulp Fiction - Historky z podsvetia z roku 1994. Nasledovala ďalšia oscarová nominácia a Travolta začal točiť jeden trhák za druhým. V utorok oslavuje šesťdesiatku.

"Urobil by som pre neho čokoľvek, pretože mi dal druhú šancu v kariére. Ak si on bude želať, aby som pre neho hral Pipi Dlhú pančuchu, urobím to rád," vyhlásil pred rokmi vďačne Travolta o svojom vzťahu k Tarantinovi. Ten si musel dokonca už odpísaného herca priamo vyvzdorovať. "Kohokoľvek, len nie Travoltu!" nechápavo a márne vraj oponoval producent Harvey Weinstein. Prehovárať ale musel Tarantino i Travoltu.

Budúci tanečník, spevák a herec Travolta sa narodil 18. februára 1954 v Engelwoode v štáte New Jersey. Je najmladší zo šiestich detí futbalového poloprofesionála talianskeho pôvodu, neskôr obchodníka s pneumatikami, a írskej herečky a učiteľky herectva.

Najprv jazdil s muzikálovou spoločnostou, vo filme debutoval v roku 1975. Rok nato si zahral malú rolu v slávnom horore Carrie so Sissy Spaceková. Jeho kariéru raketovo odštartoval v roku 1977 muzikál Horúčka sobotňajšej noci, ku ktorému hudbu na pomedzí popu, rocku a disko vytvorila britská skupina Bee Gees. Travolta bol nominovaný na Oscara a stal sa idolom mládeže.

Nasledoval druhý, možno ešte slávnejší muzikál Pomáda (1978), v ktorom vytvoril slávny pár s austrálskou herečkou Oliviou Newtonovou - Johnovou. Na tanec Travolta nedá stále dopustiť. "Je to časť mojej duše, robí šťastným mňa aj ľudí okolo. A moje deti tiež," povedal vlani prí návšteve Karlových Varov.

Potom ale jeho kariéra vychladla. Na začiatku 90. rokov sa karta trochu obrátila, keď s úspechom sekundovali malému drobcovi v trojici komerčne úspešných komédií Pozri, kto to hovorí.

A v roku 1994 prišiel Tarantinov film Pulp Fiction: Historky z podsvetia. Šokujúci a súčasne aj zábavný film očaril bizarnými historkami a odkazmi k popkultúre a zožal Zlatú palmu v Cannes a Oscara za pôvodný filmový scenár. Travolta bol za rolu gangstra Vincenta Vegu druhýkrát vo svojej kariére nominovaný na Oscara a to nielen za nezabudnuteľné tanečné číslo s Umou Thurman.

Potom už išiel Travolta z role do role. Zahral si napríklad v úspešnej krimikomédii Chyťte ho! (1995), v akčných snímkach Operácia Zlomený šíp (1996), Tvárou v tvár (1997), Generálova dcéra (1999) alebo Zelené peklo (2003), americkým hasičom vzdal hold v snímke Okrsok 49 (2004).

Vlani mal premiéru film Sezóna zabíjanie, s ktorým Travolta prišiel ako jedna z hlavných hviezd na 48. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch. Pri začatí festivalu prevzal Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii.

Travolta je od roku 1991 ženatý s herečkou Kelly Preston. Majú spolu dcéru Ellu a syna Benjamina. Ich najstaršie dieťa, syn Jett, zomrel v roku 2009 v 16 rokoch na srdcovú chorobu zvanú Kawasakiho choroba. Tragickú udalosť zdrvenému otcovi i matke pomohla prekonať viera. Travolta je od roku 1975 členom Scientologickej cirkvi a aktívne bojuje proti údajnej diskriminácii cirkvi v niektorých častiach sveta. Ďalším prívržencom cirkvi, ktorú založil v roku 1954 v Spojených štátoch spisovateľ sci-fi Ron Hubbard, je napríklad Travoltov kolega Tom Cruise.

Vo voľnom čase si Travolta vedia užívať života, ale neváha tiež sadnúť do jedného zo svojich boeingov a odletieť pomáhať potrebným. Skúsený pilot Travolta sa tak v roku 2005 objavil s pomocou v New Orleans, ktoré zdevastoval hurikán Katrin, v roku 2010 sa nečakanej humanitárnej pomoci od Travoltu a jeho ženy dočkali aj obyvatelia Haiti, ktoré postihlo katastrofálne zemetrasenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu