Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Angelina Jolie odsúdila sexuálne násilie: Okamžite sa dostavil výsledok

Angelina Jolie presvedčila Bezpečnostnú radu OSN.
Angelina Jolie presvedčila Bezpečnostnú radu OSN. (Zdroj: SITA)

NEW YORK – Bezpečnostná rada OSN dnes schválila rezolúciu vyzývajúcu na okamžité ukončenie sexuálneho násilia pri ozbrojených konfliktoch. Urobila tak krátko po tom, čo pred ňou s výzvou zintenzívniť boj proti týmto zločinom vystúpila filmová hviezda Angelina Jolie.

Americká herečka v Rade vystúpila ako vyslankyňa dobrej vôle Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Najmocnejší orgán Spojených národov vyzvala, aby boj proti znásilňovaniu počas vojen prijal ako hlavnú prioritu.

"Státisíce, ak nie milióny, ľudí - žien, detí a mužov - boli znásilnení v konfliktoch počas nášho života," vyhlásila Jolie, ktorú citovala agentúra AP. Herečka poukázala na to, že Bezpečnostná rada sa od svojho založenia stala svedkom 67 rokov vojen a konfliktov, a preto musí svet začať brať znásilňovanie vo vojnových zónach ako hlavnú prioritu.

"Ak ... Rada stanoví (problém) znásilňovania a sexuálneho násilia v konfliktoch ako prioritu, prioritou sa stane a bude dosiahnutý pokrok. Ak tak neurobíte, táto hrôza bude pokračovať," povedala Angelina Jolie. Čoskoro po jej príhovore BR OSN schválila právne záväznú rezolúciu požadujúcu úplné a okamžité ukončenie všetkých aktov sexuálneho násilia všetkými stranami ozbrojených konfliktov. V dokumente sa okrem iného konštatuje, že sexuálne násilie môže byť označené za zločin proti ľudskosti a za konanie prispievajúce ku genocíde.

Rezolúcia vyzýva i k lepšiemu monitorovaniu sexuálneho násilia v konfliktoch a žiada OSN a darcovské krajiny o pomoc preživším obetiam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu