Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rozlúčka s herečkou Jiráskovou (†81): Labuda spustil veľký plač!

Marián Labuda na stráži pri rakve plakal, rozlúčkovú reč už dokázal predniesť bez sĺz. Zobraziť galériu (17)
Marián Labuda na stráži pri rakve plakal, rozlúčkovú reč už dokázal predniesť bez sĺz.

PRAHA - Dali jej zbohom! V piatok o 10.00 začala vo vinohradskom divadle rozlúčka so zosnulou Jiřinou Jiráskovou (†81). Množstvo ľudí koordinovala pred miestom konania polícia. Na pódiu bola vystavená rakva s ostatkami herečky, pri ktorej držali čestnú stráž jej kolegovia. Medzi nimi aj bývalá prvá dáma Českej republiky Dagmar Havlová (59). Slovenský umelec Marián Labuda (68) sa na tomto poste rozplakal.

Jiřina Jirásková zomrela tento pondelok po tom, čo ju nejaký čas trápili zdravotné ťažkosti. Hoci pohreb umelkyne sa bude konať až budúcu sobotu, kolegovia a fanúšikovia sa s ňou lúčili už tento piatok. Pred miestom konania sa pred desiatou hodinou vytvoril dlhý rad ľudí, dianie kontrolovala aj polícia.

Od rána bol v Divadle na Vinohradoch prítomný riaditeľ Tomáš Töpfer, známy zo seriálu Život na zámku. Dorazila aj obľúbená dabingová herečka Zlata Adamovská. Krátko po desiatej sa objavila bývalá prvá dáma Českej republiky Dagmar Havlová.

Zo slovenských umelcov sa prišiel rozlúčiť Marián Labuda. Rovnako ako jeho kolegovia, aj on sa postavil na pódium, aby držal pri rakve čestnú stráž. Pri tejto úlohe nedokázal potlačiť emócie a srdcervúco sa rozplakal.

Avizovaná bola aj Jiřina Bohdalová, ktorá však dorazila až neskôr na neverejnú rozlúčku po 12. hodine. Herečka sa po odchode z tejto scény v roku 2004 zaprisahala, že tam už nikdy nevkročí. Výnimku urobila, keď uvádzala do televíznej Dvorany slávy bývalého manžela Radka Brzobohatého päť mesiacov pred jeho smrťou a druhý raz poruší svoj sľub dnes. „Bola to jedna z najlepších žien v mojom živote,” vyjadrila sa o Jiráskovej pre české médiá.

Oficiálna rozlúčka začala krátko po pol jednej. V divadle už zostali len kolegovia a priatelia. Prvý príhovor predniesol terajší riaditeľ Tomáš Töpfer, ktorý si s roztraseným hlasom spomínal, ako Jirásková často „humorom zakrývala bolesť”.

Po niekoľkých príhovoroch zaznela nahrávka piesne priamo s hlasom samotnej Jiráskovej. Potom sa na pódiu objavilo zoskupenie Blues star Václava Marka. Pred niekoľkými rokmi sa totiž hudobníci herečke zapáčili na jednom vystúpení natoľko, že si ich priala mať na svojom pohrebe.

Jiřina Bohdalová prišla k mikrofónu okolo jednej hodiny. „Často som stála pred ťažkými úlohami, táto patrí k mimoriadne bolestivým. Jiřinka bola 50 rokov nielen kolegyňa, ale aj kamarátka v dobrých aj zlých časoch,” povedala herečka. „Budeš mi chýbať,” dodala na adresu zosnulej umelkyne.

Po nej sa lúčil Marián Labuda, ktorý podľa vlastných slov priniesol pozdravy od každého, kto sa o tejto smutnej udalosti na Slovensku dozvedel. Potom si zaspomínal na osobné zážitky s Jiráskovou. „Naučila si ma dbať o seba do poslednej chvíle,” povedal herec, ktorý sa pri preslove už dokázal ovládať a slzy nespustil. O 13.20 sa opona za Jiřinou Jiráskovou navždy zatiahla za potlesku stojaceho zhromaždenia.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu