Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Julia Roberts oslavuje 45 rokov: Tipli by ste jej toľko?

Julia Roberts rozhodne nevyzerá na svoj vek. Zobraziť galériu (9)
Julia Roberts rozhodne nevyzerá na svoj vek. (Zdroj: SITA)

USA - Americká herečka Julia Roberts v nedeľu oslávi svoje 45. narodeniny. Legenda romantických komédií počas svojej kariéry dokázala, že sa vie kvalitne zhostiť aj dramatických úloh. Uznávaná hviezda patrí k najlepšie plateným herečkám Hollywoodu a časť svojich zárobkov venuje charitatívnym organizáciám a podporuje aj UNICEF.

Prestížne magazíny ju pravidelne zaraďujú na svoje zoznamy najkrajších ľudí na svete. Keď je Julia nervózna, dostane tik do ľavého oka. Je veľkou fanúšičkou Katharine Hepburn a jej najobľúbenejšou knihou je Alchymista od Paula Coelha. „Som len obyčajný človek s neobyčajnou prácou,“ povedala oslávenkyňa v jednom z rozhovorov.

Julia Fiona Roberts sa narodila 28. októbra 1967 v malom mestečku Smyrna v americkom štáte Georgia. Už jej príchod na svet sa spájal s veľkými osobnosťami a s herectvom. Jej rodičia totiž pred jej narodením založili hereckú školu pre deti, do ktorej chodili aj potomkovia legendárneho bojovníka za ľudské práva Martina Luthera Kinga a jeho manželky Coretty. Keď sa Julia narodila, pani King z vďačnosti zaplatila účet v pôrodnici. Julia bola najmladším z troch detí Betty-Lou a Waltera Robertsovcov. Jej starší súrodenci - Eric a Lisa sa stali tiež hercami, no zďaleka neprekročili tieň mladšej sestry.

Keď mala štyri roky, jej rodičia sa rozviedli a trojicu súrodencov rozdelili - Betty-Lou vychovávala dievčatá a Walter chlapca. Matka Julie sa znovu vydala a s manželom Michaelom Motesom má dcéru Nancy. Julia odlúčenie od otca nezvládala ľahko, no väčšia rana prišla, keď mala len desať rokov a Walter Roberts prehral boj s rakovinou. Ťažký bol pre ňu aj život školáčky - deti sa jej vysmievali pre okuliare a veľké ústa. Našla si však záľubu v poézii, tenise a zvieratách. Pôvodne túžila byť veterinárkou a domov často nosila zranené a opustené zvieratá.

Po strednej škole prišla za sestrou Lisou do New Yorku, kde obe navštevovali hodiny herectva. Príkladom toho, že je naozaj možné preraziť vo filmovom priemysle, im bol brat Eric, ktorého v roku 1986 nominovali na Oscara. V tom čase už Julia nosila kontaktné šošovky a zo svojich veľkých úst urobila najväčšiu prednosť, ktorá ju odlišovala od ostatných. Jej krásu ocenili aj v modelingovej agentúre Click, kde si privyrábala predtým, než sa dokázala uživiť ako herečka.

Prvou výraznejšou filmovou úlohou Julie bola čašníčka Daisy v snímke Mystic Pizza (1988). Tento herecký výkon jej otvoril dvere do sveta romantických komédií. „Prvý raz som si uvedomila, že som slávna, keď som šla s mamou do kina. Odskočila som si na toaletu a niekto strašne nahlas zakričal, 'Dievča v prvej kabínke, ty si hrala v Mystic Pizza?' Chvíľku som bola ticho a potom som odvetila, 'Áno, to som bola ja'.“

Krátko po tom si zahrala v snímke Satisfakcia (1988) po boku Liama Neesona, s ktorým začala chodiť. Ich vzťah netrval dlho, pretože pri nakrúcaní filmu Oceľové magnólie (1989) sa zamilovala do ďalšieho hereckého kolegu - Dylana McDermotta, s ktorým bola aj krátko zasnúbená. V Oceľových magnóliách mala Julia príležitosť predviesť svoj herecký talent aj v dramatickej úlohe, čo sa jej aj podarilo. Napriek tomu, že režisér snímky Herbert Ross o nej tvrdil, že je mizerná herečka, získala svoj prvý Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara. Po ováciách filmovej kritiky mala Julia odrazu všade otvorené dvere dokorán.

Svet už vedel, že Julia je výborná herečka a k statusu veľkej celebrity jej chýbalo jediné - kasový trhák. V roku 1990 sa do kín dostala romantická komédia Pretty Woman, ktorá z nej v podstate za noc urobila jednu z najžiadanejších hviezd na svete. Úloha prostitútky Vivian Ward, do ktorej sa zamiluje bohatý Edward Lewis (Richard Gere), jej vyniesla druhý Zlatý glóbus a ďalšiu nomináciu na Oscara. Svetlá reflektorov a neustály drobnohľad médií si však vyžiadali svoju daň. Julia výrazne schudla a začali sa šíriť správy, že trpí bulímiou alebo berie drogy.

Záchrana prišla v podobe herca Kiefera Sutherlanda, s ktorým si zahrala vo filme Hráči so smrťou (1990). Ten kvôli nej opustil svoju ženu a deti a v auguste 1990 dvojica oznámila zásnuby. V októbri toho istého roka jej dal ako narodeninový darček vytetovať na ľavé rameno čínsky symbol pre večnú lásku. Dátum svadby stanovili na 14. júna 1991. Sen sa však rozplynul po tom, ako zistila, že jej vyvolený mal románik so striptérkou Amandou Rice. Svadba bola okamžite zrušená a Julia našla útočisko u kamaráta v Írsku. V tom čase sa s veľkým úspechom dostal do kín triler Noci s nepriateľom (1991).

Po rušnom začiatku kariéry sa Julia rozhodla dať si prestávku. Odmietla hlavné úlohy v snímkach Základný inštinkt (1992) a Bezsenné noci v Seattli (1993) a venovala sa sama sebe a písaniu poézie. Jediné, na čo sa nechala nahovoriť, bolo krátke cameo v snímke Hráč (1992). „Myslím si, že jedna z najrozumnejších vecí, aké som urobila vo svojej kariére, bolo začiatkom 90. rokov na dva roky zavesiť prácu na klinec. Dostala som ponuky na mnoho rôznych filmov, ale akosi som v nich nenašla pointu,“ povedala s odstupom času.

Na filmové plátna sa vrátila v snímke Prípad Pelikán (1993), kde si zahrala po boku Denzela Washingtona, ktorý sa stal jej blízkym priateľom. V tom čase prekvapila svet veľkou novinkou - po pár týždňoch vzťahu sa vydala za country speváka Lylea Lovetta. Rozviedli sa po 21 mesiacoch manželstva. Počas ďalších rokov sa Julii prestalo dariť a žiadny z jej filmov príliš nevynikal. Začalo sa hovoriť o nových Juliách Roberts - o Sandre Bullock, Julii Ormond a Julianne Moore. V lete 1997 však všetkých neprajníkov umlčala úspechom snímok Sprisahanie a Svadba môjho najlepšieho priateľa, za ktorú si vyslúžila aj nomináciu na Zlatý glóbus.

Rovnakým tempom pokračovala ďalej a úspech jej priniesli aj filmy Druhá alebo prvá (1998), Notting Hill (1999) a Nevesta na úteku (1999). Julia sršala šťastím aj vďaka novej láske v jej živote - televíznemu hercovi Benjaminovi Brattovi, s ktorým chodila v rokoch 1998 až 2001. V šou Oprah Winfrey dokonca povedala, že je "opitá šťastím".

V roku 2000 sa do kín dostal životopisný film Erin Brockovich, vďaka ktorému nastalo najúspešnejšie obdobie jej kariéry. Získala ďalší Zlatý Glóbus a konečne aj Oscara, za ktorého ďakovala na pódiu viac ako päť minút. Tento film bol zároveň aj jej prvou spoluprácou s režisérom Stevenom Soderberghom, ktorý ju obsadil aj do filmov Ocean's Eleven: Dannyho jedenástka (2001), Full Frontal (2002) a Ocean's Twelve: Dannyho dvanástka (2004). V ďakovnej reči na udeľovaní Zlatých glóbusov okrem iného povedala, že Soderbergh je taký úžasný, že by mu čítala aj telefónny zoznam, keby ju o to požiadal.

Počas nakrúcania filmu Mexičan (2001) sa zoznámila s kameramanom Danielom Moderom, ktorý sa najprv stal jej blízkym priateľom. Ich vzťah sa však časom prehĺbil a dvojica sa 4. júla 2002 zosobášila na ranči v Novom Mexiku. „Verím tomu, že ak sú dvaja ľudia v srdci prepojení, je jedno, čo robia alebo kým sú. V prípade tých, ktorí sú si súdení, neexistujú žiadne hranice ani bariéry.“ O dva roky neskôr pár oznámil, že čaká svojho prvého potomka. Nakoniec nešlo o jedno dieťa, ale hneď o dve. Dvojičky Hazel a Phinnaeus sa narodili 28. novembra 2004 a ich mladší brat Henry prišiel na svet 18. júna 2007.

Rodinné šťastie dopĺňal aj kariérny úspech - ďalšia nominácia na Zlatý glóbus za výkon v snímke Súkromná vojna pána Wilsona (2007). Ostatná nominácia na toto prestížne ocenenie prišla v roku 2010 za rolu Claire Stenwick vo filme Dvojitá hra. Odvtedy sa Julia podieľala skôr na priemerných romantických filmoch Valentín (2010), Jedz, modli sa, miluj (2010) či Moja krásna učiteľka (2011). Zatiaľ naposledy ju mohli diváci a diváčky vidieť vo veľkofilme Snehulienka (2012), kde si zahrala úlohu zlej kráľovej.

Herečku diváci nikdy vo filmoch nevideli nahú a ona sama vyhlasuje, že sa pred kamerami ani nikdy nevyzlečie. „Nemyslím si, že by mal môj učiteľ algebry vidieť, ako vyzerá môj zadok,“ prezradila jeden z dôvodov. „Hrať oblečená, to je vystúpenie. Hrať bez šiat, to už je dokument,“ dodala. Z mnohých známych hercov sa časom stávajú režiséri, no v jej prípade to nehrozí. „Môžem režírovať raňajky, obed či večeru. Som hrdá na svoju kuchyňu, ale film režírovať nebudem,“ prezradila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu