Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pohreb speváčky Etty James: Zaspieval Stevie Wonder aj Christina Aguilera

Stevie Wonder na pohrebe Zobraziť galériu (8)
Stevie Wonder na pohrebe

LOS ANGELES - V kalifornskej Gardene v sobotu pochovali americkú r'n'b speváčku Ettu James, ktorá 20. januára vo veku 73 rokov podľahla leukémii. Okrem iného trpela i demenciou, Alzheimerovou chorobou, zlyhávali jej obličky a údajne sa už nedokázala sama ani podpísať. Deň predtým sa na cintoríne v Inglewood uskutočnila aj verejná rozlúčka, kde dali zosnulej hviezde zbohom fanúšikovia a fanúšičky.

Obrad pre najbližšiu rodinu a priateľov viedol reverend Al Sharpton, na pohrebe zaspievali aj Stevie Wonder a Christina Aguilera. Wonder zaspieval tri skladby vrátane Shelter in the Rain, Aguilera zas previedla najznámejší hit Etty James At Last. "Zo všetkých spevákov a speváčok, ktorých som kedy počula, Etta James bola tou, ktorá vstúpila priamo do mojej duše a hovorila ku mne," uviedla Aguilera pred tým, než odspievala spomínaný hit.

Sharpton prečítal vyhlásenie amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý jej poďakoval za to, že "bola súčasťou národného hudobného dedičstva". Sharpton opísal James ako ženu, ktorá mala ťažké detstvo a svoju bolesť preniesla do svojej hudby. "Ľudia musia pochopiť, že Etta James spievala o časoch, ktoré prežila. Do svojho spevu vložila našu bolesť, naše sny, našu lásku a našu potrebu mať niekoho na blízku, ale rozdiel medzi ňou a ostatnými umelcami je v tom, že cítite, že to, čo hovorila, aj myslela vážne," vyhlásil Sharpton.

<iframe width="420" height="243" src="http://www.youtube.com/embed/aviEAI_NgYc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Kariéra Etty James, ktorej pravé meno je Jamesetta Hawkins, sa začala po stretnutí 14-ročnej začínajúcej speváčky s hudobníkom Johnnym Otisom. Ten jej pomohol presadiť sa so skupinou The Peaches a tiež jej vymyslel umelecké meno. Jej prvým sólovým hitom bola skladba All I Could Do Was Cry, po ktorej v roku 1960 nasledoval debutový album At Last!. V sedemdesiatych rokoch minulého storočia bola závislá od drog a podľa jej slov ju heroín takmer zabil.

Úspešne však absolvovala liečenie a vrátila sa na hudobnú scénu. Počas sólovej kariéry nahrala 29 štúdiových albumov a na konte má legendárne hity ako At Last, I'd Rather Go Blind či Tell Mama. Získala šesť ocenení Grammy a 17 Blues Music Awards. V roku 1993 ju uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy a v roku 2001 do Bluesovej siene slávy. V rebríčku 100 najlepších spevákov a speváčok všetkých čias magazínu Rolling Stones sa umiestnila na 22. mieste a v rebríčku 100 najlepších interpretov a interpretiek na 62. mieste.

Pieseň At Last zaspievala jej obdivovateľka Beyoncé Knowles prezidentovi Barackovi Obamovi a jeho manželke na inauguračnom bále v roku 2009. Beyoncé svoj idol tiež stvárnila v snímke Cadillac Records (2008). James sa do úzadia stiahla v januári 2010, keď ju prijali do nemocnice s viacerými zdravotnými problémami vrátane infekcie krvi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu